2025. augusztus 5.: Televíziós beszédében Gavin Newsom amerikai elnök bejelentette, hogy egyhetes ultimátumot adott Brazíliának, hogy beszüntesse pusztító erdőirtó tevékenységét az amazóniai esőerdőben. Ha Brazília ennek nem tesz eleget, figyelmeztetett az elnök, akkor tengeri blokád alá vonja a brazil kikötőket és légicsapásokat rendel el a stratégiai brazil infrastruktúra ellen. Azután döntött így, hogy egy új ENSZ-jelentés számba vette a folytatólagos esőerdő-pusztítás katasztrofális globális következményeit, és arra figyelmeztetett, hogy ha elérünk kritikus „fordulópontot”, az rendkívül felgyorsítja a globális felmelegedést. Bár Kína kijelentette, hogy megvétózza az ENSZ Biztonsági Tanácsának minden olyan határozatát, amely erő alkalmazására ad felhatalmazást Brazília ellen, az elnök elmondta, hogy „aggódó államok nagy koalíciója” kész támogatni az Egyesült Államok akcióját. Ugyanakkor Newsom arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok és más országok hajlandóak egy kártérítési csomagról is tárgyalni, hogy az esőerdő megóvásáért cserébe kompenzálják Brazíliát, de csak ha az előbb megszünteti a gyors fejlesztésekre irányuló jelenlegi erőfeszítéseit.

A paraguayi diktatúra vége óta csupán kevés rendőrt és polgári személyt ítéltek el azokért az emberijog-sértésekért, amelyeket Alfredo Stroessner rezsimje idején követtek el. A büntetlenség leple még mindig takarja annak az időszaknak a leghírhedtebb alakjait, akik nemhogy nem kerültek börtönbe, de továbbra is ott vannak a paraguayi kormányban. A leghíresebb közülük Paraguay korábbi védelmi minisztere, külügyminisztere és az elnöki hivatal egyik tanácsadója.

Egy Twitter-poszttal kezdődött.

A felvételen Venezuela önjelölt elnöke, Juan Guaidó volt látható, ahogyan katonai járművek és zöld egyenruhát viselő felsorakozott venezuelai katonák előtt állt. Mögöttük ott volt Leopoldo López ellenzéki vezető, akit házi őrizetből szabadítottak ki, ahova a 2014-es, több tucat halálos áldozatot követelő guarimba tüntetések során játszott szerepe miatt került.

Uruguay volt az első ország a világon, amelyik legalizálta a kannabisz kikapcsolódás célú használatát. Hol tart most, öt évvel az úttörő törvény elfogadása után az iparág?

A tandíjak számos országban politikai viták alapját képezik. Heves érvek hangzanak el a tanulásért való fizetés elvéről, a tandíj mértékéről, és arról, hogy hogyan osszák meg a költségeket a diákok és az állam között. Jó példa erre Chile, ami az elmúlt évtizedben bejárta a teljes kört.