Miközben a világ még mindig az egy évvel korábbi csernobili katasztrófa hatása alatt állt, 1987. szeptember 13-án a brazíliai Goiânia államban két ember betört egy elhagyatott kórházba, és elloptak egy veszélyesen radioaktív berendezést, ami később négy ember halálát okozta, 249-et pedig megfertőzött.

1969-ben El Salvador és Honduras véres háborút vívott egymással, ami futballháború néven került bele a történelemkönyvekbe. A négy napon át tartó konfliktusban több ezer ember halt meg, és további ezreknek kellett elhagyniuk a lakóhelyüket.

Az Új Ékszer Mozgalom (NJM) fegyveres szárnyának tagjai negyven évvel ezelőtt ezen a napon, 1979. március 13-án támadták meg a Grenadai Védelmi Erők laktanyáit True Blue-ban, amivel kezdetét vette a grenadai forradalom.

Haiti, az első latin-amerikai ország, amely kinyilvánította függetlenségét, és a világ első fekete köztársasága, ma ünnepli 215. évfordulóját annak, hogy arra kényszerítette Franciaországot, hogy adja fel gyarmati követeléseit a korábban Saint-Domingue néven ismert rabszolgatartó ültetvény fölött.

A bricsesznadrágot, rongyos inget és fenyegető fekete köpenyt viselő színész a paraguayi ég felé emeli az ujját. „Azt mondják, hogy én vagyok a nemzeti karakter megteremtője!" – tárja szét a karját –, „de csakugyan én lennék a hibás hazám jövőbeli gonoszságaiért?”