Beiktatták Paraguay új elnökének Marío Abdo Benítez korábbi jobboldali szenátort, miután az áprilisi választásokon legyőzte liberális riválisát. Abdo Benítez Alfredo Stroessner tábornok egyik közeli munkatársának fia, és egyesek bírálják, amiért védelmébe vette az egykori diktátort.

José Mujica, Uruguay korábbi elnöke kedden lemondott szenátori mandátumáról, amit ötéves elnöki ciklusának 2015-ös lejárta óta viselt. Döntését, hogy nem tölti ki 2020-ig tartó megbízatását, azzal indokolta, hogy „elfáradt a nagy utazásban”. Az egykori baloldali gerilla nyolcvanhárom éves.

Az ecuadori alkotmánybíróság régóta várt ítéletében az 1964 és 2003 között Texaco néven az országban működő Chevron transznacionális olajvállalat tevékenységének károsultjai javára döntött. A bíróság egyúttal elutasította a vállalat által 2013-ban benyújtott védekezését.

Tizenhat évvel ezelőtt Brazília válságban volt; bizonytalan jövő elé nézett. Álmaink, hogy a világ egyik legvirágzóbb és legdemokratikusabb országává válhatunk, szertefoszlani látszottak. Elképzeléseink arról, hogy egy napon állampolgáraink talán európai vagy más nyugati demokráciákban élő társaikhoz hasonló kényelmes életszínvonalon élhetnek, kezdett elhalványulni. Kevesebb mint két évtizeddel korábban ért véget a diktatúra, és a korszak egyes sebei még mindig fájóak voltak.

Argentínában több ezer, a törvényes, biztonságos és ingyenes abortuszt támogató férfi és nő döntött úgy, hogy kilép a katolikus egyházból, miután a szenátus múlt csütörtökön leszavazta az önkéntes terhesség-megszakításról szóló törvénytervezetet.