Abban bízva, hogy így jobban meg tudja védeni a bíráit, Rio de Janeiro állam különleges, anonim bíróságok létrehozását kezdeményezte a korrupciós és a szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyek tárgyalására, számolt be róla vasárnap a helyi sajtó.

Egy brazil bíró kártérítés fizetésére kötelezte a Vale bányaipari óriást azokért a károkért, amelyeket a brumadinhói gát átszakadása okozott januárban. A katasztrófa minden idők legsúlyosabb ipari balesete volt Brazíliában.

Letartóztatási parancsot adtak ki a lázadóból lett parlamenti képviselő, Jesús Santrich ellen, miután a férfi nem jelent meg a bíróságon, ahol kábítószer-csempészés miatt emeltek vádat ellene. A kolumbiai legfelsőbb bíróság azután rendelte el Santrich őrizetbe vételét, miután vasárnap eltűnt.

Egy olasz bíróság huszonnégy embert életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt a Kondor Hadműveletben való érintettségükért. A Kondor Hadművelet során hat dél-amerikai ország arra esküdött össze, hogy elrabolják és meggyilkolják a politikai ellenfeleiket egymás országában.

Chilei emberi jogi szervezetek, fogyasztóvédelmi egyesületek, egészségügyi szervezetek és szociális mozgalmak vonultak az utcákra csütörtökön Chilében, hogy a Nemzeti Egészségügyi Alap (Fonasa) tervezett neoliberális reformja ellen tüntessenek. Sebastián Piñera kormánya ellen a közelmúltban már a tanárok, diákok és a bányamunkások is tiltakoztak szerte az országban.