Kuba bejelentette, hogy visszahívja több ezer orvosát Brazíliából, miután a dél-amerikai ország megválasztott elnöke, Jair Bolsonaro megkérdőjelezte szakképzettségüket, és változtatásokat követelt a szerződéseikben.

A kolumbiai főügyészség nyomozást indított Jorge Enrique Pizano halálának ügyében, aki a brazil építőipari vállalat, az Odebrecht körüli korrupciós botrány egyik koronatanúja volt. A férfi múlt hét csütörtökön halt meg az első szakértői vélemények szerint szívrohamban. A nyomozóknak akkor lett gyanús az ügy, amikor három nappal később Pizano fia is meghalt mérgezésben, miután egy az apja otthonában lévő üvegből ivott.

A japán hatóságok bírálatát váltotta ki egy amerikai szálloda, miután nem adott ki szobát a kubai nagykövetnek, attól tartva, hogy megsérti az Egyesült Államok Kuba elleni szankcióit. A Hilton Fukuoka Sea Hawk a múlt hónapban azt közölte Carlos Pereira nagykövettel, hogy nem szállhat meg náluk, mert nem adhatnak ki szobát a kubai kormányhoz köthető vendégeknek. A kubaiak kifogásolták az eljárást.

Sebastián Piñera chilei elnök átfogó nyomozást ígért annak a fiatal őslakos férfi halálának ügyében, akit a rendőrök lőttek agyon. Az eset szerdán történt, és tüntetéseket robbantott ki az ország déli részén, ahol már eleve nagy a feszültség a földtulajdonviszonyok miatt.

Egy chilei bíróság a hadsereg egykori főparancsnokát bűnrészesként felelősnek találta tizenöt ember az 1973-as katonai puccsot követő halálában. Juan Emilio Cheyre tábornokot három év és egy nap házi őrizetre ítélték.