Legkevesebb ötszáz gyermeket fogadtak örökbe illegálisan külföldiek Augusto Pinochet diktatúrája alatt, derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott nyomozásból, amiről Marío Carroza bíró számolt be.

Ricardo Palma Salamancát Párizsban tartóztatták le, számolt be róla pénteken Heraldo Muñoz chilei külügyminiszter. A férfi 1996-ban megszökött egy chilei börtönből, ahol a büntetését töltötte Jaime Guzmán szenátor (a jobboldali konzervatív UDI alapítója) 1991. áprilisi meggyilkolásáért. Az ügyvéd és egyetemi tanár Guzmán fontos tagja volt a hírhedt Augusto Pinochet tábornok kormányának.

A növekvő bandaerőszak hatására a brazil kormány a hadsereg egyik tábornokát nevezte ki Rio de Janeiro állam biztonsági főnökének. Michel Temer elnök az erőszakot a „rákhoz” hasonlította, és azt mondta, hogy a szervezett bűnözők átvették az állam irányítását.

A szigorú El Salvador-i abortuszellenes törvények alapján gyilkosságért harminc év börtönre ítélt nő büntetését lecsökkentették. A most 35 éves Teodora Vásquez tíz évet töltött börtönben, miután a csecsemője meghalt, neki pedig emberölésért kellett bíróság elé állnia. Szabadon bocsátása meglepetés volt, mivel tavaly decemberben az ítélet elleni fellebbezését elutasították.

2017 decemberében Enrique Peña Nieto kormánya elfogadta a belbiztonsági törvényt, mely nagyobb jogkörrel és szabadsággal ruházza fel a mexikói hadsereget, és a biztonság kétséges koncepcióját előbbre helyezi az emberi jogokkal szemben az országban. A hadsereg utcai jelenlétét biztosító belbiztonsági törvényt azután fogadták el, hogy 2017 Mexikó történetének legerőszakosabb éve lett, amely során minden 16. perc 9. másodpercében meggyilkoltak egy embert és az előtt, hogy sor kerül az ország történetének legnagyobb voksolására, a 2018-as elnökválasztásra, amely során összesen 3.406 választott tisztségért szállnak versenybe.