Bruno Rodríguez, a kubai külügyminiszter azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy bűncselekménynek állítja be a sziget által a Covid-19 világjárvány elleni küzdelem során kínált nemzetközi együttműködést.

Politikai indíttatásból teszik ezt – írja Rodríguez a Twitter-fiókjában – minthogy a humanizmus és a szolidaritás ismeretlen a Fehér Házban.

Az Egyesült Államok Kuba orvosi segítségnyújtását is támadja - Fotó: EPA

Az Egyesült Államok kormánya nem veszi figyelembe, hogy hátráltatja harmadik országoknak az arra irányuló erőfeszítéseit, hogy szembeszálljanak a pandémiával, annak érdekében, hogy árthasson Kubának – tette hozzá a tweetjében.

A kubai hatóságok ezen a héten a súlyos járványok kezelésére szakosodott Henry Reeve brigádokat Bissau-Guinea, Martinique és Anguilla, Franciaország, illetve az Egyesült Királyság utolsó két tengerentúli területére küldték.

Az egészségügyi személyzet legutóbbi indulását megelőzően az Egyesült Államok államtitkára, Mike Pompeo ismertette országának az emberkereskedelemről szóló jelentését, amelyben Kuba a legrosszabb (harmadik) helyen szerepel, és kényszermunkának minősítik a kubai orvosi kiküldetéseket.

Ez a bejelentés egybecseng Donald Trump kormányának a karibi nemzet egészségügyi személyzete által világszerte folytatott járványügyi együttműködés ellen irányuló kampányával, mely állítólagos jogsértésekre hivatkozik a részt vevő orvosokkal való bánásmód és fizetésük tekintetében.

Ennek ellenére számos kormány kéri az Antillák legnagyobb szigetének a segítségét a világjárvány elleni küzdelemben, amint ezt az új brigádok indulása is bizonyítja.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök pénteken azt mondta, hogy hamis, törvénytelen és egyoldalú az emberkereskedők listája, amelybe Washington Kubát is belefoglalta, emberkereskedelemnek nevezve az emberek megmentését.

A birodalom hazudik és megpróbál mindenkit összezavarni, tette hozzá az elnök, más szóval, nem tudja elviselni Kuba példás működését.

Havanna eddig 38 együttműködő brigádot küldött 31 országba Európában, Amerikában, Afrikában és a Közel-Keleten. Közülük 52-en, akik Lombardia északi részén (ami a betegség epicentruma Olaszországban) vették fel a harcot a Covid-19-cel, már hazatértek.

Ezen felül Kuba mintegy 28 000 egészségügyi dolgozót helyezett ki 59 országba, különösen Afrikába és Latin-Amerikába.

Forrás: Kubai Nagykövetség