Argentína, Brazília, Kuba, Ecuador és a Venezuela magyarországi nagykövetségei megrendezik az I. Latin-amerikai Filmfesztivált, amire a Venezuelai Nagykövetség Hugo Chávez Elnök- Parancsnok termében szerdánként kerül sor 2014. november 12. és december 10. között.

A filmeket eredeti nyelven angol felirattal vetítik, és a filmek bemutatása után állófogadással várják a kedves érdeklődőket. Minden vetítés 17:30-kor kezdődik.

Az első, „Elveszett ölelés” című film Argentínából érkezik, és 2014. november 12-én vetítik. Daniel Burman filmje Ariel, a lengyel-zsidó gyökerekkel rendelkező fiatal történetét dolgozza fel.

A második vetítésen, 2014. november 19-én, egy brazil filmet láthatnak az érdeklődők, amelynek címe „Az örökség”.

Egy kis ízelítő a filmről: Négy testvér újra találkozik az édesanyjuk temetésén. Az örökségen való veszekedés közepette a régi bútorok árnyékában emlékeznek a régi, szép időkre és mindeközben új élményeket fedeznek fel. Mielőtt mindez befejeződne, életük új fordulatot vesz.

A harmadik egy ecuadori film lesz 2014. november 26-án. A címe: „A lánya nevében”.

Röviden a filmről: 1976 nyara. Mauela szocialista és ateista apja nevét viseli, de katolikus és konzervatív nagyanyja ragaszkodik ahhoz, hogy a Dolores nevet adják neki, ahogyan generációk óta az elsőszülött lányoknak. Édesapja eszméjének védelmében, Manuela szembeszáll unokafivérei és nagyszülei akaratával, azonban egy nem várt találkozás alkalmából saját magával kell szembenéznie.

A negyedik film Kubából érkezik, és a „Kangamba” címet viseli. Ennek bemutatására 2014. december 3-án kerül sor.

Pár mondatban a filmről: 1983. augusztus, Afrika, Angolai Népköztársaság. A Nemzeti Egység a Teljes Felszabadításért (UNITA) párt felfegyverzett harcosai, akiket a dél-afrikai rasszista hadsereg támogat, újabb erőszakos támadást intéznek az angolai kormányhoz hű Angolai Felszabadító Fegyveres Erők (FAPLA) valamint egy csoport kubai tanácsadó és a kubai haderő ellen, akik Kangambában egy délen elterülő kis faluban állomásoznak. A film megtörtént eseményeket dolgoz fel.

Az utolsó vetítésen, 2014. december 10-én egy venezuelai filmet láthatnak az érdeklődők, amelynek címe „A papagáj nyugalma”.

A film rövid története: Egy papagáj kézről kézre jár, a tulajdonosai rendre megváltoztatják a nevét, mialatt szemei előtt rajzolódik ki Venezuela története 1950-től egészen 2000-ig.

A vetítések ingyenesek és nyilvánosak. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Cím: 1063 Budapest, Szegfű u. 6.

Összeállította: Hafuzi Hajnalka