Részlet Ignacio Ramonet spanyol újságíró Fidel Castro: Életrajz két hangra (Fidel Castro: Biografía a dos voces) című kötetéből, amelyet Fidel Castróval készített mintegy száz órányi interjúiból szerkesztett meg. A szöveg magyarul eredetileg az Ezredvég folyóirat 2017. évi második számában jelent meg.

Alegría de Pío Oriente tartományban lévő kis helység, Cabo de Cruz közelében, ahol 1956. december 5-én megleptek minket a Batista-diktatúra csapatai.

Jókai Mór öt részből álló, nagy lélegzetű elbeszélése (történelmi beszélye), a Bolivár az 1850-es évek elején keletkezett, és először a száz elbeszélést tartalmazó három kötetes Dekameron (1860) II. kötetében jelent meg könyvalakban. A Szabadítót Jókai Bolivár Simeonnak nevezi. Az elbeszélés első, El Libertador című részét tesszük közzé. Bolívar nevét Jókai írásmódja szerint közöljük. (Ezredvég folyóirat)

Sajnálatos módon szinte minden vallásnak kellett már pusztító háborúkat és azok szörnyű következményeit elszenvednie. Ezekre a feladatokra kellett legtöbb energiájukat fordítaniuk. Ferenc pápa és Őszentsége Kirill havannai találkozójának egyedülálló jelentősége, hogy általa a világ népeiben felébred a remény.

Assata Shakur a feketék jogaiért küzdő egyesült államokbeli aktivista több évtizede politikai menekültként él Kubában, ahova azután menekült, miután 1979-ben megszökött a börtönből, ahol gyilkosságért töltötte a büntetését. Ez a tavalyi nyilatkozata érdekes lenyomata annak, hogy egy szokatlan módon Kubában politikai menedékjogot élvező egyesült államokbeli személy hogyan látja a szegények és a feketék helyzetét az Egyesült Államokban. Ügye ütközőpont a jelenleg folyó kubai-amerikai közeledés során, mivel az Egyesült Államok ragaszkodik hozzá, hogy Shakurt kiadják neki, Kuba pedig ahhoz ragaszkodik, hogy nem adják ki.

Alkategóriák