Az alábbiakban rövid néhány információt és egy-egy rövid leírást közlünk a Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában programsorozaton bemutatandó filmekről. Mindegyik filmhez odaírjuk a pontos kezdési időpontot, a leírások sorrendje pedig tükrözi a bemutatásuk sorrendjét.

  • Venezuela felkel, venezuelai dokumentumfilm, 2006, 75 perc

A Venezuela felkel című dokumentumfilm azt mutatja be, hogy a jelszavakon túl, hogyan működik a caracasi külvárosi szegénynegyedekben, a gyökereknél a részvételi demokrácia. A film ama népszavazás körüli eseményeket járja körül, amelyet az elnök ellenfelei Chávez visszahívására írtak ki 2004-ben. A film feldolgozza a népszavazás előtti öt nap eseményeit, valamint a népszavazás eredményének kihirdetése utáni pillanatokat.

Vetítés: 2013. március 22., péntek, 14:00

  • Machuca, chilei játékfilm, 2004, 121 perc

Chile a hetvenes évek elején, a szocialista Salvador Allende elnök irányítása alatt. Elképesztő szakadék tátong az ország gazdag és szegény rétege között. McEnroe atya a maga sajátos módján próbál segíteni, a jó nevű magániskolájába ösztöndíjjal felvesz egy maroknyi szegény gyereket. Közéjük tartozik Pedro Machuca. Bátor, talpraesett kölyök, aki hamarosan összebarátkozik Gonzalóval, akinek gazdag szülei Santiagóban élnek. A társadalmi különbségekkel és a politikai megosztottsággal kapcsolatos kérdések azonban beszivárognak az iskola falai közé is, és rést ütnek Pedro és Gonzalo barátságán.

Vetítés: 2013. március 22., péntek, 18:00

  • Miranda visszatér, venezuelai játékfilm, 2006, 140 perc

Ez a 2006-os film a nagy venezuelai szabadságharcos, Francisco de Miranda életét mutatja be. Miranda, aki részt vett olyan eseményekben is, mint a francia forradalom, beutazta a világot, az Egyesült Államoktól, Anglián át, Oroszországig, hogy támogatást szerezzen a venezuelai szabadságharchoz. Utazásai során, még Fertődre is eljutott.

Vetítés: 2013. március 23., szombat, 12:00

  • Vakondok, argentin játékfilm, 2012, 100 perc

Ezt a 2012-es argentin filmet, amely a New York-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb film díját, maga a rendező, Emiliano Romero bocsátotta rendelkezésünkre, és még alig került bemutatásra a világon. A történet egy elképzelt jövőben játszódik, amelyben egy föld alatt élő közösség gerillaharcot folytat a föld felszínén élők ellen. A fordulat ott következik be, amikor egy tánciskolába jelentkező diákot elrabolnak, és az iskolában átveszi a helyét az addig föld alatt élő fiatal. A Billy Elliot találkozik Terry Gilliammel.

Vetítés: 2013. március 23., szombat, 16:50

  • Viva Cuba, kubai játékfilm, 2005, 90 perc

Malú és Jorgito jó barátok. A két tizenkét éves gyerek mit sem ért abból, hogy a két anya ellenséges érzelmekkel viseltetik egymás iránt. Jorgito édesanyja ugyanis meggyőződéses kommunista, a kislányé viszont burzsoá keresztény származású. Amikor meghal Malú nagymamája, a kislány elvált, középkorú édesanyja úgy érzi, hogy nincs már jövője kubai földön. Amikor a két gyerek hírét veszi távozási szándékának, kétségbeesett lépésre szánja el magát. Malú és Jorgito veszélyes utazásra indul Havannából a délen fekvő Camagüeybe.

Vetítés: 2013. március 24., vasárnap, 16:00

  • Hivatásuk az élet, kubai dokumentumfilm, 2008, 45 perc

Kuba legnagyobb egészségügyi missziója Venezuelában működik. Ez a kubai dokumentumfilm egy kubai orvos munkáján keresztül mutatja be azt az elhivatottságot, ami őket jellemzi. Közben betekintést kaphatunk a venezuelaiak mindennapjaiba, és közben mesének arról, hogy mit jelent számukra a kubai orvosok jelenléte országuk elmaradott részein.

Vetítés: 2013. március 24., vasárnap, 18:00

  • Frida, naturaleza viva, mexikói játékfilm, 108 perc

Ez a Magyarországon még be nem mutatott mexikói film Latin-Amerika legnagyobb festőnőjének, Frida Kahlónak az életét mutatja be, hitelesebb képet festve a nagyformátumú művészről, mint a Salma Hayek főszereplésével készült amerikai változat.

Vetítés: 2013. március 24., vasárnap, 19:00

A Szüreti és Kulturális Kalandozások Latin-Amerikában részletes programja elérhető itt.