Holnap délután négy órai kezdettel latin-amerikai felvonulást tartanak a Váci utcában az andoki napünnep, az Inti Raymi tiszteletére.

A tavalyihoz hasonlóan idén is kitörően vidám, színes programnak ígérkezik a perui napünnephez kapcsolódó karnevál, ahol az érdeklődők kis ízelítőt kaphatnak az igazi latin-amerikai életérzésből.

A zenés-táncos eseményre 2014. június 24-én, kedden, azaz holnap kerül sor 16 órai kezdettel. A felvonulás a Váci utca és a Kígyó utca sarkáról indul majd a Vörösmarty térre.

Az Inti Raymiról a szervező Inti Raymi Egyesület honlapján az alábbi ismertető olvasható:

Inti Raymi

Dél-Amerika andoki régióiban minden év június 24-én tartják meg az évezredes múlttal rendelkező Inti Raymi ünnepséget. A spanyol hódítás előtti időkben az ünnep nagyobb hírnévnek örvendett. Elbeszélések szerint Cuscóban, azaz az inkák legfontosabb városában több mint 50 ezer ember gyűlt össze, hogy a Napot ünnepeljék. Az ősi amerikaiak legfontosabb ünnepén nem egy hősre, egy csatára vagy egy forradalomra emlékeztek.

A tavalyi ünnepség képei

A főszereplője ezeknek a nagyszerű ünnepségeknek a Nap. Az andoki nép ennek az összejövetelnek a keretében a természet egészét ünnepelte, melynek szerintük a Nap a legméltóságteljesebb képviselője. Mint már említettük, ezt az ünnepséget minden év június 24-én, tehát a téli napfordulón újra és újra megrendezték. (Az Andokban a nyári hónapok az itteni téli hónapokkal esnek egybe) Ez egy módja volt annak, hogy szem előtt tartsák annak fontosságát, hogy az emberek harmóniában éljenek az őket körülvevő természettel. Ez egy olyan gondolkozásmód, mely az elmúlt idők során fokozatosan elveszett, és ez végül környezetünk károsodásához vezetett, mint például a globális felmelegedés jelensége. A spanyol uralom alatt betiltották ezt az ünnepet, ennek ellenére titokban megrendezték. A függetlenség elnyerése után azonban ismét nyilvánosságot kapott és egyre nő a jelentősége az andokbeli népek körében.2003-ban a Magyarországon élő ecuadoriak, peruiak és bolíviaiak kezdeményezésére megrendezésre került az első „Budapesti Inti Raymi Ünnepség”, mely elsősorban zenészek és táncosok felvonulásából állt, és a Ráday utca adott neki helyet.

Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen jellegű megmozdulást érdemes mindenkinek támogatnia, mert azon kívül, hogy előmozdítja Magyarországon az andoki kultúra megismertetését, segítheti az emberek öntudatra ébredését a saját környezetünkkel való harmóniában élés fontosságával kapcsolatban. Bármilyen együttműködést szívesen fogadunk. Köszönettel, a szervezők.”