2014. február 12-én és az az utáni napokban erőszakos tüntetések zajlottak Venezuela több városában, amelyek sajnálatos módon halálos áldozatokat is követeltek. A tüntetések célja Nicolás Maduro elnök és demokratikusan megválasztott forradalmi kormányának megdöntése volt.

Fejezzük ki szolidaritásunkat a bolivári forradalom alappillérét jelentő Bolivári Alkotmánnyal, amely kiemelt helyre emelte az olyan alapvető emberi jogokat, mint az élethez, az egészséghez, a tanuláshoz, az emberhez méltó lakáskörülményekhez, a sporthoz, a kultúrához való jogot, és megteremtette a részvételi demokráciát, amelyben minden állampolgárnak van beleszólása sorsa irányításába és országa életébe.

Az állampolgári részvétel lehetőségei tehát adottak, de az erőszak nem old meg semmilyen problémát. Ezért elítéljük az erőszak mindenfajta megnyilvánulását, és együttérzésünkről biztosítjuk annak minden áldozatát. Továbbá elítélünk minden külső beavatkozási kísérletet, mert úgy gondoljuk, hogy a széles társadalmi konszenzussal elfogatott Bolivári Alkotmány minden demokratikus eszközt biztosít a venezuelai társadalom számára a véleménynyilvánításra, és ezen demokratikus eszközökön keresztül történő véleménynyilvánítást mindenkinek kötelessége tiszteletben tartani.

Mindenkit, aki ezen elvekkel egyetért szolidaritási találkozóra várunk holnap, vagyis 2014. február 18-án, kedden, a Venezuelai Nagykövetség (1063 Budapest, Szegfű utca 6.) udvarára 17:30 és 18:30 között.

Fejezzük ki minél többen a szolidaritásunkat Maduro elnökkel és forradalmi kormányával, a Bolivári Alkotmánnyal és az általa megvalósított részvételi demokráciával!