Sok szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a Venezuelai Bolivári Köztársaság magyarországi nagykövetsége és a Latin-Amerika Társaság 2013. február 27-én, szerdán tartandó első közös filmvetítésére a Fogasházba.

A rendhagyó időpont nem véletlen, február 27-e ugyanis Venezuela közelmúltbeli történelmének egyik legfontosabb dátuma, 1989-ben ezen a napon kezdődött a történetírásba csak „El Caracazo” néven bevonult éhséglázadás, amikor is a venezuelai szegény tömegek fellázadtak a kormány neoliberális megszorító csomagja ellen. Ez egy rendkívül szomorú esemény volt az ország életében, több mint kétezer ember vesztette életét a zavargások alatt. Ugyanakkor ettől a dátumtól számítják azt a változási időszakot, ami felébresztette a venezuelai népet, és Hugo Chávez 1992-es puccskísérletéhez vezetett.

Mindenképpen történelmi dátumról van szó, amely következményeivel végül emberek millióinak életére volt pozitív hatással szerte Latin-Amerikában, és inspirálóan hathat a világ más népei számára is.

Éppen ezért külön öröm számunkra, hogy a venezuelai nagykövetséggel együttműködve Magyarországon is bemutathatjuk az erről a történelmi eseményről készült venezuelai filmet, amelynek címe „El Caracazo: Egy nap, ami megváltoztatott egy országot”. Igazán különleges ez a film, amelyet még soha, semmilyen formában nem mutattak be hazánkban, mert amellett, hogy nem sok venezuelai film jut el Magyarországra, egy nagyon aktuális társadalmi problémát mutat be, imponáló színvonalon.

A filmvetítés részleteit a venezuelai nagykövetség által készített plakáton alább olvashatjátok.

Az eseményen részt vesz, és megnyitóbeszédet mond, Raúl Betancourt Seeland, a Venezuelai Bolivári Köztársaság magyarországi nagykövete. A filmvetítés után a nagykövetség minden résztvevőt vendégül lát egy italra.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

alt