2009. július 22-én Banja Lukában megalakult a Bosznia és Hercegovinai - Venezuelai Szolidaritási Társaság (BVSZT). Hosszú és kimerítő, ugyanakkor nagyon sikeres hét áll a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság delegációja mögött. Előbb Banja Lukában, a Boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, majd Zágrábban és Krk szigetén voltunk, ahol szerb, bosnyák és horvát elvtársainkkal találkoztunk.

boszni_2.jpg

Május végén már jártunk Zágrábban az ottani barátaink, elvtársaink meghívására, akik szintén aktívabbá kívánják tenni szolidaritásukat Venezuela, Latin-Amerika felé (erről a beszámolót itt olvashatjátok: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/horvat_magyar_egyuttmukodes_venezuelaert.html). Akkor ismerkedtünk meg Bosznia és Hercegovina Kommunista Pártjának fiatal, 23 éves titkárával, Dusko Malesevic-csel, aki jelezte, hogy ők is egy hozzánk hasonló szervezetet kívánnak létrehozni. Erre került sor egy magyarországi meleget is túlszárnyaló délutánon, amikor a hőség ellenére is tucatnyinál többen is eljöttek arra a megalakulásra, amelynek a Bosznia és Hercegovina Kommunista Pártjának helyisége adott otthont. 

gottberg_2.jpg 

Dusko Malesevic megnyitója után Kalocsai Kinga köszöntötte a megjelenteket. Beszédében ismertette a magyar szolidaritási társaság tevékenységét. Átadta Dra. Adriana Gottberg, a Venezuelai Bolivári Köztársaság budapesti nagykövetének (és boszniai ügyvivőjének) üdvözlő levelét. Kalocsai Kinga külön kiemelte az alakulóban lévő bolivári forradalommal szolidáris Európai Szolidaritási Csoportok és Mozgalmak Konföderációjának (ECSG) fontosságát és javasolta, hogy minél hamarabb vegyék fel velük a kapcsolatot. 

A megalakulással egy időben boszniai szervezet is tagja lett a Hands off Venezuela nevű nemzetközi szervezetnek, melynek mi is részesei vagyunk. 

A boszniai szolidaritási szervezet megalakulásán részt vett Szerbiából Goran Despotović, aki szintén egy olyan szervezet egyik aktivistája, amely tagja Hands off Venezuelának. 

A boszniai elvtársaink már a megalakulásra elkészítettek egy szórólapot (a képen láthatjátok), örültek az általunk vitt dvd-knek (http://www.venezuelai-szolidaritas.org/shop.html), amelyeket ők is feliratozni fognak szerb nyelvre, hogy terjeszthessék őket. 

img053.jpg

Bosznia után Horvátországba, Zágrábba, majd Krk szigetére utaztunk, ahol találkoztunk ottani régi ismerőseinkkel. Elmondták, hogy határozottabban kívánnak foglalkozni a latin-amerikai forradalmi baloldal ügyeivel, részt kívánnak venni az Európai Szolidaritási Csoportok és Mozgalmak Konföderációjában. Fő céljuk, hogy össz-jugoszláv szinten hozzanak létre egy szolidaritási szervezetet, mivel nekik, baloldaliaknak, kommunistáknak még mindig egy egységes Jugoszlávia a céljuk.