Körülbelül tizenkét millió hektár erdő tűnt el a világ trópusi régióiból 2018-ban. Ez percenként harminc futballpálya méretének felel meg.

Bár ez csökkenést jelent a 2016-os és a 2017-es szinthez képest, még mindig a negyedik legnagyobb arány azóta, hogy 2001-ben elkezdték feljegyezni az erre vonatkozó adatokat. Különösen aggasztó az, hogy továbbra is pusztulnak az úgynevezett elsődleges erdők. Az ilyen idősebb, érintetlen fák által borított területekből Belgium méretű tűnt el 2018-ban.

Az erdőirtás továbbra is óriási problémát okoz Dél-Amerikában - Fotó: Getty Images

Miért fontos ez az új adat?

A Global Forest Watch jelentése összetett képet rajzol arról, hogy mi zajlik a világ nagy erdőségekkel rendelkező trópusi régióiban, amelyek a dél-amerikai Amazóniától, Nyugat- és Közép-Afrikán át Indonéziáig húzódnak.

Az Amazonas-medence erdőségei becslések szerint húszmillió ember lakóhelyei. Köztük van több tucat olyan törzs, amely önkéntes elszigeteltségben él. Amellett, hogy élelemforrást és menedéket jelentenek számukra, ezeknek a régióknak a fái a világ számára is nagyon fontosak, mivel megkötik a szén-dioxidot, és így kulcsszerepet játszanak a globális klímaváltozás kordában tartásában.

Sok millió hektár tűnt el ezekből az erdőkből az elmúlt évtizedekben, mert kereskedelmi vagy mezőgazdasági érdekeltségek tarolták le őket.

A 2018-as adat csökkenést mutat az előző két évhez képest, amelyekben hatalmas mennyiségű erdő vált tűz martalékává. A kutatásban résztvevők szerint azonban ezek a jó hírek némileg árnyaltak.

 „Nagyon csábító, hogy ünnepeljük a második évi csökkenést 2016-hoz képest, amikor csúcson volt az erdővel borított területek eltűnése” – mondta Frances Seymour a Global Forest Watchot működtető World Resources Institute munkatársa.

„Ha azonban visszatekintünk az elmúlt tizennyolc évre, világossá válik, hogy összességében a tendencia még mindig növekedést mutat. A közelében sem vagyunk annak, hogy ezt a csatát megnyerjük.”

Mik azok az elsődleges erdők és miért fontosak?

Az elsődleges erdők olyan erdők, amelyek eredeti állapotukban léteznek, és jóformán érintetlenek az embertől. A néha régi növésű erdőknek is nevezett területek olyan fáknak nyújthatnak menedéket, amelyek több száz, vagy akár több ezer évesek.

Döntő fontosságúak a biodiverzitás fenntartásában, és olyan állatok élőhelyei, mint a jaguár, tigris, orángután vagy a hegyi gorilla. Ezeknek az idős erdőknek nagyon nagy szerepük van a szén-dioxid megkötésében, ezért a 2018-as 3,6 millió hektárnyi veszteség aggodalomra ad okot.

„Minden hektárnyi erdőveszteséggel egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz az ijesztő lehetőséghez, hogy elszabadul a klímaváltozás” – mondta Frances Seymour.

Csak Amazóniáról van szó?

Sajnos nem!

2002-ben az elsődleges erdők fogyásának 71 százaléka még Brazíliában és Indonéziában történt. 2018-ban ez a két ország már csak a 46 százalékáért felelős.

Ma a Kongói Demokratikus Köztársaság könyvelheti el területarányosan a második legnagyobb erdőveszteséget, és Kolumbiában, Bolíviában és Peruban is növekszik az elsődleges erdők eltűnése.

Kolumbiában folytatódik az először 2016-ban tapasztalt drámai emelkedés. Ennek az országban lezajlott békefolyamathoz van köze, mivel Kolumbia korábban a FARC gerillái által ellenőrzött amazóniai területei most megnyíltak a kereskedelmi tevékenységek előtt.

Madagaszkár teljes elsődleges erdőségeinek két százalékát vesztette el 2018-ban. Ez több, mint bármelyik más trópusi országban.

Ezeknek a fáknak az eltűnése „szívszorító veszteségeket okoz valós helyeken”, mondta Frances Seymour.

„Egy terület erdőségeinek elvesztése nagyon gyakran temetésekkel társul, mert minden évben több száz embert gyilkolnak meg, amikor azok megpróbálják megakadályozni, hogy bányászok, fakitermelők, állattartók és más kereskedelmi érdekek elrabolják erdőik gazdagságát. Vitán felül álló és sürgető erkölcsi kötelesség, hogy kezdjünk valamit ezekkel a számokkal.”

Mi zajlik Nyugat-Afrikában?

Ghána és Elefántcsontpart is azon országok közé tartozik, amelyekben a legmagasabb százalékos arányban tűnnek el az elsődleges erdők. Ghánában óriási, 60 százalékos volt az emelkedés, Elefántcsontparton pedig 26 százalékos. Ezt, különösen Ghánában, valószínűleg a kis léptékű aranybányászat okozza, de nő a kakaótermesztés aránya is.

Az aktivistákat aggasztja, hogy ez a növekedés annak ellenére következett be, hogy a vezető kakaó- és csokoládégyártók 2017-ben ígéretet tettek arra, hogy véget vetnek az erdőirtásoknak a beszállítóiknál.

Van egyáltalán ezzel kapcsolatosan bármi jó hír?

Meglepő módon, igen.

Indonéziának körülbelül negyven százalékkal sikerült csökkentenie az elsődleges erőinek pusztulását 2018-ban, ami most 2003 óta a legalacsonyabb szinten áll. A csökkenés több tényezőnek köszönhető, például annak, hogy két esős év miatt lerövidült a tűzszezon.

De a kormányzati fellépésnek is nagy szerepe van. A védett területeken nagyot csökkent az erdőirtás, de jelentős hatása volt annak is, hogy az ország megállapodást kötött Norvégiával, amely fizet Indonéziának a károsanyag-kibocsátás csökkentésért.  

„Bűnüldöző szerveink működése is azt mutatja, hogy komolyan vesszük a dolgot” – mondta Dr. Belinda Margono, az indonéz Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium munkatársa. „Az országban számos olyan vállalat van, amelyek büntetést kaptak vagy a kormány figyelmeztette őket, szóval tényleg nagyon igyekszünk betartatni a törvényeket.”

Milyen következménye lesz az új politikának Brazíliában?

Szakértők azt mondják, hogy még túl korai megmondani, hogy Jair Bolsonaro elnök környezetvédelmi törvényei hoznak-e bármilyen változást.

Az országban nagymértékű, körülbelül hetven százalékos visszaesés történt az erdőirtásokban 2007 és 2017 között.

A tüzek azonban 2016-ban és 2017-ben újra fellángoltak. Bár 2018-ban a helyzet valamivel jobb volt, az 1,3 millió hektár még mindig a hagyományos szint felett van.

A Global Forest Watch megjegyzi, hogy 2018-ban számos esetben őslakos területen vagy azok közelében tűntek el elsődleges erdők. Az Ituna/Itatá Rezervátumban, ahol a világon utolsó érintetlen törzseinek némelyike él, több mint négyezer hektár esett áldozatul illegális tarvágásnak.

A Global Forest Watch adatait a Marylandi Egyetem frissíti.

Írta: Matt McGrath

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság