Egy új globális felmérés szerint az emberek világszerte egyre dühösebbek, feszültebbek és gondterheltebbek. A száznegyven országban megkérdezett mintegy százötvenezer ember egyharmada mondta azt, hogy stressztől szenved, míg ötből egy érzett szomorúságot vagy dühöt.

A Gallup éves Global Emotions Reportja pozitív és negatív élményeikről kérdezte az embereket. A legnegatívabb ország Csád lett, őt Niger követi a sorban. A jelentés szerint a legpozitívabb ország Paraguay. Az Egyesült Államok a 39. legpozitívabb ország, az Egyesült Királyság a 46., India pedig a 93. helyen áll.

Paraguay a legpozitívabb ország a világon - Fotó: Jorge Saenz/AP

Kutatók a megkérdezettek a felmérés előtti napon szerzett élményeire voltak kíváncsiak. Hogy megpróbáljanak képet kapni az emberek mindennapi tapasztalatairól, ilyen kérdéseket tettek fel nekik: „sokat mosolyogtál vagy nevettél tegnap?” vagy „tisztelettel bántak veled?”.

Az emberek körülbelül 71 százaléka azt mondta, hogy jelentős mennyiségű örömben volt része a felmérést megelőző napon.

A felmérés azt állapította meg, hogy stressz szintje új magasságokba emelkedett, és az gondterheltség és a szomorúság szintje is emelkedett. A megkérdezettek mintegy 39 százaléka mondta azt, hogy aggódott előző nap, és 35 százalékuk érzett stresszt.

Latin-amerikai országok, például Paraguay, Panama és Guatemala végzett a pozitív tapasztalatok listájának élén, vagyis ezekben az országokban számoltak be arról az emberek, hogy „sok pozitív érzelmet éreznek minden nap”.

A jelentés szerint ez tükrözi azt a Latin-Amerikára jellemző kulturális tendenciát, hogy ott az emberek „az élet pozitív oldalára koncentrálnak”.

Csádban érték el a legmagasabb értéket a negatív élmények. Tíz csádiból több mint hét mondta azt, hogy nehéz volt élelemhez jutnia az elmúlt év valamely időszakában. 61 százalékuk nyilatkozta, hogy fizikai fájdalomban volt része.

Csádban elégtelen az infrastruktúra és polgárháború zajlik, és az egészségügyi és a szociális viszonyok rosszabbak a régió más területeihez képest.

Annak ellenére, hogy Csádban ilyen magas a negatív élmények aránya, az Egyesült Államokban és Görögországban élő emberek stresszesebbek, mint a csádiak.

Görögországban a legstresszesebb a lakosság a világon, mivel az emberek 59 százaléka mondta azt, hogy érzett stresszt a felmérés előtti napon. Az Egyesült Államokban a felnőttek körülbelül 55 százaléka mondta stresszesnek magát.

Az öt legtöbb pozitív élményről beszámoló ország: Paraguay, Panama, Guatemala, Mexikó és El Salvador.

Az öt legtöbb negatív élményről beszámoló ország: Csád, Niger, Sierra Leone, Irak és Irán.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság