Az Argentin Katolikus Egyetem (UCA) friss jelentése szerint 2018 végén az argentinok közel egyharmada a szegénységi küszöb alatt élt.

Az UCA Társadalmi Felelősségvállalási Kutatóközpontjának legújabb jelentése, ami többdimenziós indikátorrendszerrel méri a szegénységet, azt állapította meg, hogy a szegények aránya az előző évi 26,6 százalékhoz képest 4,7 százalékkal emelkedett. Ez összesen 12,7 millió argentint jelent, akik ma hiányt szenvednek élelmiszerekben, lakhatásban, valamint az egészségügyhöz és az oktatáshoz való hozzáférésben.

Buenos Aires térségében az országos átlagnál is rosszabb a helyzet - Fotó: EPA

Ez az UCA által megállapított legmagasabb szám azóta, hogy az egyetem elkezdte mérni a szegénységet a városi körzetekben, és nemcsak a jövedelem alapján – ahogy az ország statisztikai intézete, az INDEC teszi –, hanem egy sor más tényező, így például az élelmiszerekhez, az egészségügyhöz, az oktatáshoz, a munkavállaláshoz és a társadalombiztosítási rendszerhez való hozzáférés figyelembevételével is.

Az INDEC a 2018. év második felére vonatkozó adatait most csütörtökön fogja közzétenni. Az intézet hivatalos adatai alapján az év első felében a szegénység becsült mértéke az összlakosság 27,3 százalékát tette ki.

Az UCA tanulmányának meghatározása alapján az számít szegénynek, aki a jövedelemhiányon túl nem fér hozzá legalább egy olyan dologhoz, amelyet a dokumentum társadalmi-gazdasági jognak tekint.

2018-ban a többdimenziós szegénység „a jelenlegi infláció és a gazdaság stagnálásának kontextusában bekövetkező jövedelemszegénység-fokozódás, alacsony bérek, munkahelyek elvesztése és nagyobb munkahelybizonytalanság” miatt éles növekedést mutatott, mondta Agustín Salvia, az UCA Társadalmi Felelősségvállalási Kutatóközpontjának igazgatója, aki a kutatást vezette.

Tavaly „a legszegényebbek a munkás rétegekből és az alsóközéposztályokból kerültek ki”, állapítja meg a tanulmány.

„A többdimenziós szegénység és a strukturális szegénység növekedése főleg a jövedelemszegénység növekedése miatt következett be” – mondta Salvia, utalva a tavalyi évi gazdasági válságra és a jelenlegi zűrzavaros állapotokra, amelyek nyomán a peso értéke a dollárhoz viszonyítva felére csökkent, a gazdaság 2,6 százalékkal zsugorodott, az infláció pedig 47,6 százalékkal megugrott.

A jelentés szerint a háztartások harminc százaléka peremre szorult a munkavállalói jogok terén, és huszonnyolc százalékuknak nincs kapcsolata a jóléti rendszerrel.

Nagy-Buenos Airesben, Argentína legnépesebb régiójában a szegénység aránya 41,1 százalékra emelkedett, állapította meg az UCA. A térségben csak 2018-ban 750 ezer ember süllyedt a szegénységbe.

Forrás: MercoPress

Fordította: Latin-Amerika Társaság