Brazília új oktatási minisztere megalázó visszakozásra kényszerült, miután arra kérte a dél-amerikai országban működő iskolákat, hogy vegyék filmre a diákjaikat miközben azok a nemzeti himnuszt éneklik szembeállva egy brazil zászlóval, és az új szélsőjobboldali elnök, Jair Bolsonaro kampányszlogenjét olvassák fel.

„Elismerem, hogy hibát követtem el” – mondta kedden Ricardo Vélez Rodríguez, egy nappal azután, hogy az oktatási minisztérium egy e-mailben tájékoztatta az iskolákat az instrukciókról – és ez hatalmas felháborodást váltott ki.

Ricardo Vélez Rodríguez ötlete nem aratott osztatlan sikert a brazil iskolákban - Fotó: Reuters

„Brazilok! Üdvözöljük az új Brazíliát, és ünnepeljük, hogy minőségi oktatás lesz az iskoláinkban” – állt az e-mailben, ami Bolsonaro kampányszlogenjével zárult: „Brazília mindenek felett, Isten mindenki fölött.”

Az e-mailben arra kérték az iskolákat, hogy vegyék filmre, ahogyan a diákok felolvassák a levelet és éneklik a nemzeti himnuszt az első tanítási napon, a felvételeket pedig küldjék el a minisztériumnak.

Iskolaigazgatók és oktatási szakértők megkérdőjelezték a kérés logikáját és jogszerűségét, tekintve, hogy a brazil oktatási rendszer olyan súlyos problémákkal küzd, mint a leromlott infrastruktúra, a tanárhiány és az írástudatlanság magas aránya. Azt is megjegyezték, hogy az új tanév Brazíliában, ahol a nyári szünet januárban ér véget, valójában már hetekkel ezelőtt elkezdődött.

„Ez irreális. Az iskolák túlterheltek, még mindig zajlanak a beiratkozások, ezernyi a probléma, és akkor tegyen le mindenki mindent, és csináljuk meg ezt?” – tette fel a kérdést Rosana Lima, a Rio de Janeiró-i amaro Cavalcanti Középiskola igazgatóhelyettese. „Önök kormánypropagandát folytatnak.”

A Pernambuco állambeli oktatási igazgatóság nem volt hajlandó eleget tenni a kérésnek. „Brazíliának (…) valódi közmegegyezésre van szüksége a brazil gyerekek és fiatalok tanulmányainak biztosításához” – írták Instagram-posztjukban.

„Az iskolák darabokra hullanak mindenfelé az államban” – mondta Pedro Mara, a Rio de Janeiro állambeli Belford Roxo egyik középiskolájának igazgatója. „Nincsen elég tanárunk.”

A brazil nőügyi, családügyi és emberi jogi miniszter, Damares Alves azt mondta, hogy a miniszter akciója egy nagyobb elképzelés része volt, amelynek célja „hazafiasság, a nemzeti himnusz és a zászló iránti szeretet” helyreállítása.

Olavo Nogueira Filho, a Mindenki az Oktatásért (Todos Pela Educação) elnevezésű nonprofit szervezet oktatáspolitikai igazgatója elmondta, hogy törvénytelen felvételt készíteni gyerekekről a szüleik vagy gondviselőik engedélye nélkül.

„Az oktatási miniszternek inkább Brazília sürgősen megoldásra váró oktatási problémáival kellene foglalkoznia. Nem pazarolhatjuk az erőnket ilyesmire.”

A minisztérium kedden közölte, hogy az újonnan kiadott utasításokból kivették Bolsonaro kampányszlogenjét, és az iskolákra bízták a részvételt, amelynek felvételéhez a szülők beleegyezését kell kérniük.

Írta: Dom Phillips

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság