Tizenöt hónappal a marihuána orvosi és terápiás célú felhasználását legalizáló 30681-es törvény elfogadása után, az új jogszabály múlt hét pénteken megjelent a dél-amerikai ország El Peruano című hivatalos közlönyében.

A szabályozás irányelveket és eljárásrendet fogalmaz meg az orvosi marihuána és a belőle készült termékek kutatására, termesztési és előállítási korlátozásaira, behozatalára, hirdetésére és értékesítésére vonatkozóan. Ezenkívül meghatározza az orvosi felírás szabályait is, beleértve a betegek/felhasználók regisztrációját.

Európai országok számítanak a legprogresszívebbeknek az orvosi marihuána használatát illetően, de a lista folyamatosan bővül. Kanadában is legálisnak számít (ahogy a rekreációs célú használata is), valamint Ausztráliában, az Egyesült Államok egyes államaiban és egyre nagyobb számú latin-amerikai országban, így Argentínában, Chilében, Kolumbiában, Mexikóban, Uruguayban, Brazíliában, és mostantól Peruban is.

Az erre vonatkozó törvénytervezetet egy független, de korábban a kormányzó PPK-hoz tartozó képviselő, Alberto de Belaunde nyújtotta be, és Kuczynski elnök 2017 novemberében írta alá.

Azóta történtek felírások, de a használata korlátozott volt, mert meg kellett várni a szabályozás jogerőre emelkedését. A hivatalos keretek mostantól széleskörűbb használatot tesznek lehetővé, és az országban zajló előállítását is szabályozzák.

A marihuánával kapcsolatos kutatások szerint a növény hatásos az epilepszia tüneteinek enyhítésében, de fájdalomcsillapító hatása is van, és alkalmas a hányinger és az étvágytalanság leküzdésére is a rákban és HIV-ben szenvedő betegeknél. Ezenkívül enyhíti a szklerózis multiplex olyan tüneteit is, mint az izommerevség és az izomgörcsök, fájdalom és a gyakori vizeletürítés. A belőle készült termékek rendszerint olajok, tabletták és krémek. Számos országban árulják szárított formában is, amit el lehet szívni, vagy párologtatóból belélegezni, esetleg ételbe keverni.

Idén januárban az Egészségügyi Világszervezet azt javasolta az ENSZ-nek, hogy a kannabiszt és annak gyantáját töröljék az Egységes Kábítószer Egyezmény négyes számú jegyzékéből, amely azokat a kábítószereket sorolja fel, amelyek különösen ártalmasak az emberi egészségre és nincs terápiás céljuk.

Forrás: Peruvian Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság