„Egyszerűen mindenhol ott vannak, és szennyezik az óceánjainkat, földjeinket és városainkat” – mondja Guillermo González arról a 3,4 milliárd eldobható műanyag zacskóról, amit évente Chilében elhasználnak. González vezeti a chilei környezetvédelmi minisztérium újrahasznosítással foglalkozó osztályát, és túlságosan is tisztában van azzal a problémával, amit a honfitársai által használt rengeteg műanyag zacskó okoz.

Négyszáz év kell egyetlen műanyag zacskó lebomlásához, és nagyon keveset hasznosítanak újra belőlük, mondja. „Ez egy nagyon látható hulladékfajta, ami nagyon aggasztja is az embereket.”

Sokak szerint van még mit továbbgondolni a tilalommal kapcsolatban - Fotó: BBC

Augusztusban Chile lett az első ország Latin-Amerikában, amely megtiltja az üzleteknek, hogy ingyenes műanyag zacskókat adjanak a vásárlóiknak. Az új szabályozás szerint minden boltban az embereknek vagy többször használható zacskót kell venniük, vagy magukkal kell vinniük a saját szatyrukat.

Az erre vonatkozó törvénytervezetet a kongresszus mindkét háza egyhangúlag szavazta meg, és a felmérések szerint a chileiek 95 százaléka is támogatta azt. Az új törvény értelmében a nagyáruházak jelenleg két darab egyszer használatos műanyag zacskót adhatnak személyenként, és akik többet adnak, azokat akár zacskónként közel négyszáz dollárra is megbüntethetik.

Februártól kezdve azonban a nagy áruházak már nem adhatnak egyáltalán ilyen zacskókat. A kisboltok 2020 augusztusáig kaptak haladékot, de sok vállalkozás, sőt egész közösségek, már most kikényszerítették a teljes tilalmat.

Csökkenő lelkesedés

És a támogatottsága máris elkezdett csökkenni.

Az, hogy fizetni kell a zacskókért, nem változtatta meg a Santiagóban élő Vanessa Cornejo szokásait. Azt mondja, hogy bár most már egy több mint húsz darabos gyűjteménye van többször használható szatyrokból otthon, „az elmúlt négy hónapban talán csak kétszer jutott eszembe, hogy magammal hozzam őket”.

Cornejo úgy véli, hogy a boltoknak többet kellene tenniük annál, hogy egyszerűen díjat számítanak fel a többször használható zacskókért: „Különböző választási lehetőségeket kellene kínálniuk, például papírból vagy más újrahasznosított anyagból, ahelyett, hogy az embereknek egyszerűen egy másik fajta [műanyag] szatyrot kellene venniük.”

Magdalena Balcells a chilei műanyagipari szövetség, az Asipla elnöke. Ő is úgy véli, hogy a törvény nem ösztönzi a vásárlókat arra, hogy valami zöldebbet válasszanak. „Kevesebb műanyag zacskó lesz a szupermarketekben? Igen. De fel fognak hagyni az emberek a műanyag zacskók használatával? Természetesen nem, mert a törvény nem tereli őket ebbe az irányba” – mondja.

Több szemét?

A boltok durván egy dollárnak megfelelő összeget kérnek egy többször használható szatyorért, és ez a szegény környéken élő és bejárónőként dolgozó Sandra Jofre Rojashoz hasonló chileiek számára azt jelenti, hogy Vanessa Cornejótól eltérően nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon felejtsék a szatyrukat, amikor bevásárolni mennek.

„Itt Chilében vannak a gazdagok, a középosztálybeliek és a szegények. Mit csináljanak a szegények?” – teszi fel a kérdést. Azt mondja, hogy most néha kevesebb élelmiszert vesz, hogy ne kelljen új szatyrokat vennie.

De más dolog is aggasztja Jofrét. Ahogyan a chileiek 94 százaléka, ő is a boltokban ingyen kapható szatyrokba gyűjtötte a szemetét az elszállításhoz. Most szemeteszsákokat kell vennie. „Erre korábban nem kellett költenem” – mondja. „Most vennem kell többször használatos bevásárlószatyrokat és szemeteszsákokat is. Anyagilag rosszabbul járok, és még mindig műanyagról beszélünk.”

Figyelembe véve ezeket a szempontokat, egyesek attól tartanak, hogy akik nem tudják megvenni a szemeteszsákokat az utcákra önthetik a szemetüket, ami miatt nőni fog a szennyezés, ahelyett, hogy csökkenne.

Megváltoztatja az életet?

A chilei környezetvédelmi szervezetek támogatják az új törvényt, de hangsúlyozzák, hogy ez csupán az első lépés. „A műanyag ott kopogtat az ajtónkon, mindenhol ott van” – mondja Matías Asún, a Greenpeace környezetvédő szervezet chilei elnöke.

„Fontos, hogy megértsük, hogy ha jelentős hatás akarunk elérni, akkor csökkentenünk kell az eladott műanyag mennyiségét máshol is, például az élelmiszercsomagolásban, máskülönben ennek a tiltásnak semmi értelme.”

A kormány egyetért abban, hogy sokkal többet kell tenni azért, hogy Chile zöldebb országgá váljon, de González meg van győződve arról, hogy jó irányba haladnak a dolgok. „Minden bevásárlás alkalmával emlékeztetnek, hogy ez nem egy elvont kampány, ami pár hétig tart, és utána mindenki elfelejti” – mondja.

„Ez tényleg hatással van az életedre, és tényleg erőteljesen megváltoztatja az emberek szokásait, a hozzáállásukat a műanyaghoz, és az újrahasznosítás országos szintű kihívásához.”

Írta: Paige Sutherland

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság