A Pink Floyd énekesének, Roger Watersnek átlagosnak induló koncertje végül a kormány ellen tüntető kolumbiai diákok melletti kiállás lett. A szerdai bogotái fellépésén Waters támogatását fejezte ki a tüntető diákokkal, akiket a rendőrség erőszakosan próbál elnyomni.

Az énekes kivetítette az UNEES diákszövetség logóját, és ezt mondta: „Több oktatásra van szükségünk”. Szavait hatalmas taps fogadta.

Roger Waters támogatást fejezte ki a jobb oktatásért tüntető kolumbiai diákokkal - Fotó: Colombia Reports

Waters elmondta, hogy találkozott is dákvezetőkkel, akik „tárgyalnak a kormánnyal (…), és több állami pénzt igyekeznek szerezni minden kolumbiai oktatására”.

Az énekes elvetette Iván Duque elnök azon javaslatát, hogy biztosítsanak több hitellehetőséget a diákoknak. Ezzel a költői kérdéssel fordult a hallgatóság felé: „Tudjátok mit jelent a diákhitel? Mert nálunk, az Egyesült Államokban van ilyen. Ez életre szóló rabszolgaságot jelent!”

A tömeg őrjöngött.

Hogy még jobban jelezzék a kormánnyal szembeni növekvő elégedetlenséget, a közönségből sokan Álvaro Uribe korábbi elnök elleni jelszavakat kezdtek bekiabálni. Uribe a jelenlegi elnök politikai pártfogója, és a Legfelsőbb Bíróság halálosztagokhoz fűződő feltételezett kapcsolatai miatt folytat ellene nyomozást.

„Uribe, paramilitárisok, az embereknek elegük van belőlük!” – skandálta a közönség.

María Fernanda Cabal szélsőjobboldali szenátor, Uribe állhatatos híve, bírálta Waterst, és azzal vádolta, hogy „a jogok, és nem a kötelességek melletti” propagandát folytat.

A hazai és külföldi rocksztárok egyre nagyobb befolyással bírnak a dél-amerikai országban, ahol tíz éve még gyakorlatilag egyetlen külföldi előadó sem lépett fel.

Juanes rockénekes volt az első kortárs kolumbiai zenész, aki zenéjével politizálni kezdett, amikor 2008-ban megpróbálta enyhíteni a feszültséget Kolumbia és Venezuela között, és „Béke Határok Nélkül” néven koncertet szervezett a két ország határánál.

Írta: Adriaan Alsema

Forrás: Colombia Reports

Fordította: Latin-Amerika Társaság