Egy hátrányos helyzetű gyerekek képzésére szolgáló brazil bentlakásos iskola lett idén a világ legjobb új épülete. A Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) ugyanis a héten a Gyermekfalu nevet viselő, 540 gyermek befogadására alkalmas iskolakomplexumnak ítélte az idei nemzetközi kiválósági díját.

Az iskola egy sűrű esőerdővel körülvett birtokon található Tocantins államban. Az épület főleg ragasztott gerendákból épült, és három belső kertje van.

A tervezők szándéka az épületben lakó és tanuló gyerekek életminőségének javítása is volt - Fotó: Cristobal Palma/Studio Palma

A kertek körül épült kollégiumi épületek mindegyikét egyedi mintázat különbözteti meg egymástól. A termek hűtését a helyszínen kézzel készített lyukacsos téglákból épült falakkal oldották meg, és egyedi tervezésű bútorokkal vannak berendezve.

Számos falépcső vezet a felső szinten lévő folyosókhoz és teraszokhoz, amelyekről kilátás nyílik a környékre és a kertekre.

A zsűri az Aleph Zero és a Rosenbaum tervezőirodák munkáját „szerény hősiességéért” méltatta. Gustavo Utrabo, az Aleph Zero egyik építésze a Thomson Reuters Alapítványnak azt nyilatkozta, hogy az épület „javítani fogja a gyerekek életminőségét”.

„Új érzést próbáltunk teremteni, és Brazília ezen részének hagyományos építészetének kortárs interpretációját akartuk létrehozni” – mondta Utrabo.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság