A quinoa[i] egészséges hírének köszönhetően az egész világon népszerű élelmiszerré vált. A boomból a perui gazdák is hasznot húztak, de ezek az előnyök mostanra veszélybe kerültek a növekvő nemzetközi verseny miatt.

Rodrigo Cisneros végigtekint élénk sárga quinoaföldjén, amely jócskán túlnyúlik az Andok hepehupás lejtőin. Mindössze öt évvel ezelőtt a férfinak csak egy kis darab földje volt, amelyen főleg családi fogyasztásra termesztett élelmiszert.

Egyes perui gazdák életében nagy változást hozott a quinoa növekvő népszerűsége - Fotó: BBC

Alkalmanként kis mennyiségben adott el burgonyát a legközelebbi városban. Ma a „szuperfoodnak” kikiáltott quinoa globális népszerűségének köszönhetően, Cisneros két bátyjával együtt több mint húsz hektár tulajdonosa, és tizenöt munkást alkalmaz.

„Az őseim, a nagyszüleim és a szüleim mindig is termesztettek quinoát. Úgy nőttem fel, hogy fogyasztottam, de soha nem adtunk el belőle” – mondja. A quinoából származó jövedelmei azonban most már fedezik lánya taníttatásának költségeit egy limai egyetemen. Vett egy napelemet is, és életében először tud áramot használni. Esténként futballt néz a tévében, vagy lámpafénynél olvasva képezi magát.

„Az emberek nem bolondok”

A quinoa gazdag fehérjében, alacsony a szénhidráttartalma és gluténmentes. „Ez egy szuperfood? Az emberek nem fizetnének egy csomó pénzt érte, ha nem lenne az, nem bolondok” – mondja Cisneros. „A sültkrumpli és a csirke gyakran okoz hasfájást, a quinoa soha, mert könnyen emészthető.”

A perui mezőgazdasági minisztérium szerint a quinoa ára Peruban 2005 és 2014 között több mint ötszáz százalékkal emelkedett, miközben a termesztése 32.590 tonnáról 114.725 tonnára nőtt ugyanebben az időszakban.

A quinoaboom nagy pénzt hozott Fredy Bautistának és Yudy Cisnerosnak is, akiknek gazdasága 2012 óta egy hektárról tizenkettőre nőtt. „Most már tudjuk taníttatni a gyermekeinket, és vettünk egy kis házat” – mondja Cisneros. A párhoz azonban még mindig nincs bevezetve az áram, gyertyákat és gázolajat használnak helyette. „Korán lefekszünk aludni, és világosban kelünk fel, mindig ezt teszik az emberek vidéken” – mondja Bautista.

Ők is világéletükben ettek quinoát. „Gyermekeink quinoát reggeliznek, tejjel, cukorral és szegfűszeggel. Ebédre a levesbe teszem zöldségekkel, egy kis hússal, korianderrel és petrezselyemmel” – mondja Cisneros.

Egységben az erő

Ezek a gazdák mind tagjai az Ayacuchói Quinoatermesztők Egyesületének (APOQUA). Bautista azt mondja, hogy az egyesületi szerveződés megkönnyíti az emelkedő árak előnyeinek kiaknázását.

Jonathan Contreras az egyesület kereskedelmi titkára. Azt mondja, hogy nehéz a kisgazdáknak egyénileg tárgyalni az árról a kereskedőkkel és a közvetítőkkel. „Nincs alkuerejük. Összefogással viszont képesek vagyunk a nemzetközi piacra exportálni.”

A mezőgazdasági minisztérium 2012-es adatai szerint perui quinoatermesztők többsége még mindig kisparcellákon él. A kevesebb mint öt hektárral rendelkező quinoafarmerek termelik meg a perui quinoa 38 százalékát.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) munkatársa, John Bliek azt mondja, hogy ezeknek a kisgazdáknak a legtöbbje továbbra is szegény, és nem tudják teljes mértékben kihasználni a quinoaboom előnyeit.

Ezeken a felföldi területeken a gazdák gyakran írástudatlanok, az állam alig van jelen, és nagy a migráció a városok felé. Azonban azt mondja, hogy a szövetkezeteket alapító gazdák életminősége javult. „Együtt el tudnak kezdeni nagyobb mennyiségben termelni, növelni a termelékenységet, elérni a tengerentúli piacokat, és a legjobb árat kapni a terményeikért” – teszi hozzá.

Zuhanó árak

A perui gazdák most másfajta problémával szembesülnek. A quinoa ára 75 százalékkal esett 2014 óta, amint más országok, például az Egyesült Államok, Kanada és Argentína is elkezdték termeszteni. Peru az összes quinoamennyiség valamivel több mint felével a világ legnagyobb quinoatermesztője. A szomszédos Bolívia a második legnagyobb termelő, valamivel több mint egyharmaddal.

A növény az Andok-hegység magas területein nő. 2017-ben azonban feltérképezték a quinoa génszerkezetét, és a növény különböző fajtáival való kísérletek eredményeképpen már éghajlaton is termeszthető, és zajlik az életterének megteremtése Afrikában, Ázsiában és Európában is. Ez további árcsökkenéseket eredményezhet.

Blieknek és a perui gazdáknak még mindig van hasznuk belőle, mivel a quinoa „egy olyan perui termék, amelynek erős kulturális gyökerei vannak”. „Van egy történet, hogy három- vagy ötezer évvel ezelőtt a csillagok ajándékozták meg az ajmarákat a quinoával. Ezek a kulturális gyökerek óriási előnyt adnak a gazdáknak azokkal szemben, akik le akarják másolni őket” – érvel.

„És bár fennáll a veszélye annak, hogy az árak eshetnek, a más országokban növekvő termelés egyúttal növelheti a quinoa ismertségét a világban, ami új piacokat nyithat meg a perui gazdák előtt.”

Írta: Grace Livingstone

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

[i] A quinoa (kinoa) vagy rizsparéj a disznóparéjfélék családjába tartozó, egynyári, lágy szárú növény. Ehető magjáért és leveleiért már az inkák is termesztették, úgynevezett álgabona – rendszertanilag nem tartozik a gabonafélékhez.