Fidel Castro kubai forradalmár a Nobel-díjas kolumbiai íróval, Gabriel García Márquezzel karöltve hozta létre az első film- és tévéiskolát, ami lehetővé tette a latin-amerikaiak számára, hogy a térség társadalmi problémáinak valóságát a vásznon is bemutassák.

A Havannától körülbelül harminc kilométerre nyugatra fekvő San Antonio de Los Bañosban működő Nemzetközi Filmművészeti és Televíziós Intézet (ICAIC) 1986. december 15-én nyitotta meg a kapuit.

Márquez, Castro és Birri maradandót alkottak a latin-amerikai filmművészetben - Fotó: Archív

Amikor García Márquez, az argentin költő és filmes, Fernando Birri és Julio García Espinosa kubai filmrendező létre akart hozni egy filmművészeti iskolát latin-amerikai, afrikai és ázsiai diákok számára, törekvésük Fidel Castro teljes körű támogatásával találkozott.

A kubaiak által gyakran csak „Minden Szó iskolájának” nevezett intézmény együttműködik az Új Latin-amerikai Film Alapítvánnyal, és mára a maga nemében az egyik legjobb iskolának tartják a térségben.

Az iskola alapelve az, hogy a gyakorlatban lehet a legjobban tanulni, és különféle témákban számos workshopot kínál, de van egy nagy tekintélyű, hároméves rendszeres kurzusa is.

1986-os megalapításakor Birri lett az iskola első igazgatója, akit akkoriban már az 1960-as évektől a társadalmi konfliktusokat elkötelezetten bemutató Új Latin-amerikai Film mozgalom atyjának tartottak.

Az intézményt ma részben a kubai állam, részben helyi és külföldi adományozók tartják fent, illetve más filmintézetekkel kötött szerződésekből finanszírozzák.

Az immáron több mint harmincéves múltra visszatekintő iskolának nyolcszáznál is több évekig ott tanuló diákja volt ötven országból, nemzetközi workshopjain pedig több mint tízezren vettek részt.

A 2016. november 25-én kilencvenéves korában elhunyt forradalmi vezető és korábbi kubai elnök, Fidel Castro gazdag kulturális örökséget hagyott maga után, mivel évtizedeken át támogatta és finanszírozta a művészeteket.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság