{jcomments off}Az elmúlt fél évszázad legnagyobb ivóvízhiányával küzd Kuba, illetve a legérintettebb Havanna.

A vízkészlet kritikus mennyiségéről a kommunista párt hivatalos lapja tudósított, hozzátéve, hogy a helyzetet súlyosbítandó, a szállítás során a vízmennyiség közel 70%-a elfolyik. A raktáron lévő mennyiség rohamos csökkenéséről már nem is beszélve, amely részben az elmúlt két év csapadékszegény időjárásának köszönhető, részben pedig az elöregedett, rossz vízvezeték hálózatnak. A Granma, a Kubai Kommunista Párt hivatalos napilapja szerint, a Havanna északi részén található két víztározó szinte száraz, egy harmadikban pedig csupán 138 napra elegendő vízmennyiség van.

A Hidraulikus Erőforrások nevű helyi vízügyi szervezet jelentése szerint, a havannai lakosság közel fele komolyan érintett a vízhiányban, ami azt jelenti, hogy mintegy 111.000 ember állandó vízellátása a tartálykocsik szállítmányain múlik.

Kubában fél évszázada buzdítják az embereket a takarékoskodásra, így szinte minden harmadik plakáton „spórolj!” felirat látható. A kormány propagandája most azonban hangsúlyosabb, mint az utóbbi években bármikor.

„A helyzet súlyossága miatt, számításba vesszük annak a lehetőségét, hogy azoknál, akik a tervezett fogyasztást túllépik, megszűntetjük a szolgáltatást.” – írják a lapban, hozzátéve, hogy nem csak a lakosságnak kell odafigyelnie a pazarlásra, hanem az állami intézményekben sem ajánlatos pocsékolni. A még nagyobb krízis elkerülése érdekében, a kormány többek között kilátásba helyezte a szállítás minőségének javítását, illetve a hibás vezetékek felújítását is.

A jelenlegi szárazság 2008 novemberében kezdődött, de igazán súlyossá 2009-ben vált, amely az elmúlt 109 év negyedik legszárazabb éve volt.