Miguel Díaz-Canel kubai elnök Manuel Marrero Cruz turisztikai miniszter személyében több mint negyven év óta először miniszterelnököt nevezett ki. A posztot még 1976-ban szüntette meg Fidel Castro forradalmi vezető, ám a kommunista szigetország idén elfogadott új alkotmánya visszaállította.

Az ötvenhat éves Marrero olyan feladatköröket kap majd, amelyek jelenleg az elnök hatáskörébe tartoznak. „A kormányfő a köztársaság elnökének közigazgatási jobbkeze lesz” – írta a Cubadebate állami híroldal.

Marrero 2004 óta a turizmusért felelős miniszter volt - Fotó: Reuters

Bírálói azonban azt mondják, hogy az ilyesfajta változtatások csupát látszatintézkedések, és továbbra is a Kubai Kommunista Párt és a hadsereg marad a két igazi döntéshozó intézmény a szigetországban.

Hogyan nevezték ki az új miniszterelnököt?

Marrero kinevezését szombaton egyhangúlag megszavazták a nemzetgyűlési képviselők. A Granma állami újság Marrerót a Kuba egyik legfőbb valutaforrásának számító idegenforgalmi iparág „alapjairól” érkező politikusnak írta le.

2000-ban a hadsereg által irányított Gaviota turisztikai vállalat elnöke lett, amelynek szállodái ellen a Trump-kormányzat szankciókat vezetett be. 2004-ben Fidel Castro idegenforgalmi miniszterré nevezte ki, és azóta ő felügyeli a turizmus fellendítését a szigetországban. Arról nincsenek információk, hogy így marad-e a minisztérium élén.

Kinevezésekor Díaz-Canel különösen azzal méltatta Marrerót, hogy jó kapcsolatokat alakított ki a külföldi befektetőkkel. Kiemelte az „őszinteségét, a munkára való rátermettségét valamint a Kommunista Párthoz és a forradalomhoz való hűségét”.

Fidel Castro 1959-ben forradalommal döntötte meg a kubai kormányt, majd miniszterelnökké nevezte ki magát. 1976-ig töltötte be a posztot, amikor is megszüntették azt, és a Kommunista Párt vezetője, illetve az állam- és a minisztertanács elnöke lett.

Egészsége megromlásakor 2006-ban átadta a hatalmat az öccsének, Raúlnak. 2016-ban hunyt el. Raúl Castro 2018-ban köszönt le az elnöki posztról, de a Kubai Kommunista Párt vezetője, és mint ilyen, az ország politikájának meghatározó szereplője maradt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság