Evo Morales bolíviai elnök vasárnap kénytelen volt lemondani, miután a hadsereg és a rendőrség vezetői erre utasították. Erre az október 20-i választási győzelme utáni több hétig tartó jobboldali zavargások és erőszak után került sor, amit a kormány az ellenzéki erők puccsának tartott.

„Úgy döntöttem, hogy lemondok a posztomról, hogy Carlos Mesa és Luis Camacho véget vessen több ezer honfitársunk zaklatásának és bántásának. (…) Kötelességem, hogy a békére törekedjek, és ezért nagyon bánt az, ami velünk, bolíviaiakkal történik, úgyhogy el fogom küldeni a lemondásomat a Bolíviai Többnemzetiségű Parlamentnek” – írta Bolívia egykori elnöke egy sajtóközleményben. Álvaro García Linera alelnök szintén bejelentette lemondását.

Evo Morales tizennégy év után távozott az ország éléről - Fotó: France 24

Mivel mind az elnök, mind pedig az alelnök lemondott, úgy tűnt, hogy a szenátus elnöke, a MAS párthoz tartozó Adriana Salvatierra veszi át az ország vezetését, de később ő is benyújtotta a lemondását, ahogyan a képviselőház elnöke is. Az utódlási sor megszakadt Bolíviában.

Morales és García Linera a Cochabamba megyében lévő Chimoréban marad, hogy az emberekkel dolgozzon. „Vissza fogunk térni, és milliónyian leszünk, ahogy II. Túpac Amaru mondta" - jelentette ki Morales.

Morales a lemondása előtt tárgyalásokat kezdeményezett az ellenzéki pártokkal, de azok elutasították ezt, és az Amerikai Államok Szervezete (OAS) új választásokat szorgalmazó felhívását támogatták.

Mindazonáltal a MAS vezetőit és aktivistáit érő durva erőszak, újságírók megfélemlítése, házak felgyújtása és politikai szövetségeseik és a rendőrség árulása miatt Morales és alelnöke úgy döntött, hogy távoznak a kormányból, hogy megelőzzék a még több erőszakot. A volt elnök egyúttal arra kérte a tüntetőket, hogy számolják fel az úttorlaszokat, és ne ártsanak többet a bolíviai embereknek és a gazdaságnak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság