Maracaibo ellenzéki polgármestere és Zulia szövetségi tartomány korábbi kormányzója Manuel Rosales hivatalosan is politikai menedékjogot kért Peruban. Rosales ügyvédje, Javie Valle Riestra egy interjúban elismerte, hogy ügyfele politikai menedékjogot kért a perui hatóságoktól, de erre a kérvényére még nem kapott hivatalos választ. Rosalesnek tényekkel kell alátámasztania, hogy valóban politikai és nem köztörvényes bűncselekmények miatt üldözik, ahogyan ezt ő állítja.

manuel_rosales_2.jpgEzt megerősítette a perui külügyminiszter, José Antoni García Belaúnde is, hogy Rosales menedékjogot kért az országban. Ugyanakkor a venezuelai belügyminiszter, Tareck El Aissami jelezte, hogy Venezuela kérni fogja a nemzetközi elfogatóparancs kiadását Rosales ellen az elkövetkezendő napokban. A miniszter emlékeztetett arra a tényre, hogy Rosales ellen korrupciós ügyek miatt folyik eljárás Venezuelában, amelyeknek semmilyen politikai vonatkozása nincs.

El Aissami kritizálta az ellenzéki médiák kampányát, amely a korrupciós eljárást megpróbálja politikai ügyként beállítani. „Bármely személy, aki ellen gazdasági büntetőeljárás indul, azonnal szalad az ellenzéki táborba, ott őt hősként kezelik, automatikusan szolidaritást vállal vele a jobboldal, megpróbálják az ügyét politikai ügyként kezelni” – mondta El Aissami.

Rosales 2006-ban sikertelenül indult az elnöki posztért Hugo Chávez hivatalban lévő elnökkel szemben. 

Rosales korábban átvette az idézést, ugyanakkor nem élt azzal a jogával, hogy a vádakkal szemben a bűnösségét cáfoló, a vádakat enyhítő dokumentumokat terjesszen be. 

Rosales ellen több korrupció, hűtlen kezelés és sikkasztással kapcsolatos vád van a 2002 és 2007 között időszakban. Ebben az időszakban Rosales az olajban gazdag Zulia szövetségi állam kormányzója volt. Az ügyészség vádjai szerint ebben az időben több földterület kisajátítása kapcsolódik a Rosales családhoz, részt vettek koncessziók odaítélésében, amelyért cserébe több családtagja jelentős pénzeket, kedvezményeket kapott. 

Idáig Rosales Venezuelában maradt. Csak a múlt hónap végén, amikor az ügyészség kezdeményezte az első hivatalos meghallgatást tűnt el az országból.

Ekkor vette kezdetét az az ellenzéki kampány is, amely politikai motivációt próbál kreálni a korrupciós ügyből. Láthatólag a jobboldali vezetésű perui kormány is támogatja ezt a próbálkozást.