Az év első negyedében a venezuelai kormány 2,5 milliárd dollárt költ olyan gazdasági tervekre, amelyek garantálják a gazdasági növekedést és a társadalmi jólétet, mondta Haiman El Troudi, a tervezési és fejlesztési miniszter.

ministro_haiman_el_troudi.jpgA terv fő célja, hogy elhárítsa a világgazdasági válság hatásait három fő lépcsőn keresztül: 209 közberuházási terv, újabb források hozzáadása a jelenlegi költségvetéshez, illetve a finanszírozás ösztönzése az állami bankokon keresztül.

El Troudi elmondta, hogy a 209 projekt közül 88 olaj-forrás alapú. Ezeknek a projekteknek a fedezete egyrészt a Nemzeti Fejlesztési Alapból (FONDEN) fog jönni, másrészt pedig a Kína alapból (Venezuela és Kína február közepén kötött egy szerződést, amellyel Kína 8 milliárd dollárral támogatja a venezuelai oktatást, egészségügyet, infrastruktúrát és Venezuela ehhez 4 milliárd önerővel szállt be). Ezenkívül a kiadásokat a minisztériumok költségvetéséből és az államkincstárból fogják fedezni.

Ezekben a tervekben új gyárak alapítása, autópályák és utak építése, öntözőrendszer kiépítése, élelmiszer feldolgozó üzemek elindítása valamint újabb „petrocasak” létesítése (kormány által épített házak, amelyeket az olajbevételek hasznából finanszíroznak) és ingyenes gyógyszerellátás biztosítása.

El Troudi kiemelte, hogy a gazdasági terv erőforrásai garantáltak, megvan rá a fedezet és nem függ az olajárak ingadozásától.

Hugo Chávez elnök is megerősítette ezt az álláspontot egy interjú során, amit az egyik magán tv adásnak, a Venevisionnek adott. Elmondta, hogy Venezuela védett a pénzügyi válság ellen. „Megtakarítottunk erőforrásokat, amelyekből fedezni tudunk minden szükséges importot az elkövetkezendő két évben.”

Hozzátette, hogy a nemzetközi tartalék 43 milliárd dollár, a Kína-Venezuela Építési Alap 12 milliárd dollár és a FONDEN 53 milliárd.

A FONDEN pénze nemzetközi tartalékokból és az olajbevételek többletéből áll össze, és 2005-től Cháveznek köszönhetően 57,75 milliárdot kapott.

A terv második lépésével, a bankok költségvetésével és a hitel kibocsátással kapcsolatosan El Troudi, elmondta, hogy ezeknek a fő célja, hogy változatosabbá tegye a nemzeti termelést. Chávez az interjúja során szintén szólt erről, hogy a nemzeti termelés változatosabbá tételével, sokszínűek lennének a munkahelyek és ez garantálná a folyamatos gazdasági növekedést.

Előző pénteken a venezuelai kormány 15,500 hitelt adotti kis- és középvállalkozóknak, szövetkezeteknek és a társadalmi missziók kedvezményezetteinek. Ez része az ez évre tervezett 106,000 hitelnek, aminek az értéke 9,9 milliárd BsF (4,6 milliárd dollár), ez 43%-kal több hitel, mint amit az előző évben osztottak ki.

A hiteleket bankokon és különböző alapokon keresztül osztják ki, beleérve Venezuela Mezőgazdasági Bankját (BAV), a Környezeti és Társadalmi Fejlesztési Bankot (Bandes), Venezuela Ipari Bankját (BIV), a Szocialista Mezőgazdasági Fejlesztési Alapot (Fondas) és a Nemzeti Tejtermelő Alapot (Fonaprole).

„Ez olyan, amire még nem volt precedens, mert a forradalom kezdetekor a társadalmi pénzügyi rendszer szinte semmi hitelt nem osztott, 122 millió volt például 1998-ban és most köszönhetően a politikának, ami demokratizálja a tőkét és újra elosztja a bevételeket mi messze a régi felett teljesítünk”- mondta El Troudi.

El Troudi hozzátette, hogy a kormány előző évben többlettel zárt, ami az jelenti, hogy források ezekre a programokra garantálva vannak az év további háromnegyed részében.

Chávez válaszolva a pénzügyi válsággal kapcsolatosan feltett kérdésre, elmondta, hogy a kormány lépéseket hajtott végre, hogy megvédje magát egy pénzügyi világválságtól tíz évvel ezelőtt, beleértve a nemzetközi megtakarítások céljának átirányítását, a gazdaságot uralók lecserélését, és azt, hogy függetlenítették a gazdaságot az olyan szervektől, mint az IMF és a Világbank.

„Hogy milyen lépéseket kellene tegyünk, hogy a válság ne hasson ránk, vagy csak minimálisan? Ezeket a lépéseket már mind megtettük. Ha mi továbbra az USA nagy bankjaira bíztuk volna a nemzetközi megtakarításainkat, ezeknek a megtakarításoknak a nagy része elveszett volna”.

Chávez miközben arról beszélt, hogy a válság hatásának a mélyülése attól fog függni, hogy milyen hosszú ideig tart, azt mondta „A fontos dolog ebben az évben az, hogy evidenssé vált, hogy nem hat ránk, még kicsit sem.

„Ha nem változtattuk volna meg az Alkotmányt, ha nem változtattuk volna meg a Központi Bank törvényt, a pénzügyek és az adminisztráció törvényeit, ezek a források, mint a FONDEN ma a venezuelai kizsákmányoló pénzügyi oligarchia kezében lennének” – mondta.

Eközben, Nicaragua 500 tehenet szállított Venezuela számára az ALBA által garantált szabadkereskedelmi egyezmény keretein belül.

Douglas Aleman, a Földművelők és Állattenyésztők Nemzeti Uniójának alelnöke elmondta, hogy ez volt az ötödik szállítmány, ami összesen 2700 tehenet tett ki és ezzel nagy mértékben fel tudják javítani a venezuelai állományt.

Venezuela babot, húst és más élelmiszereket is vásárol Nicaraguától, cserébe pedig olajt és gépeket ad kedvezményes áron.