Hugo Chávez venezuelai elnök újévi beszédében kijelentette, hogy megerősítik az ország szocialista irányítását, és tovább erősítik a szocialista fejlődést.  A venezuelai kormány az újévben tovább fogja erősíteni az ország szocialista politikáját. Ezt a külön kiemelte Hugo Chávez a hét közepén mondott újévi beszédében.

chavez_ujevi.jpgAz államfő a 45 perces beszédében elemezte az elmúlt évek gazdasági fejlődését és egy sor gazdasági projektet jelentett be, amelyek megvalósításai az ország fő feladatai lesznek ebben az évben.

Chávez beszédében emlékeztetett Venezuela történelmére is. Jó 50 évvel ezelőtt, 1958-ban néhány parlamenti párt egy paktumot kötött, hogy az ellenzéki erőket – köztük az összes baloldali erőt – kizárják a parlamenti politikából. Chávez ezt a beszédében a „venezuelai nép jövőjének elárulásának“ nevezte.

A kormány feladata – mondta Chávez -, hogy visszatérjen a lakossághoz, mivel a kormány a nép tulajdona. „Venezuela egy lépést sem fog visszalépni!“ – mondta. Az újévben tovább kell erősíteni az állam baloldali irányítását, ezért újra meg kell fogalmazni szocialista dokumentumokban Venezuela demokratikus forradalmának lényegét.

El lehet képzelni, mondta Chávez, hogy Venezuela hol is lenne a mostani kormány nélkül. A gazdaság privatizálva és az ország kiszolgáltatva lenne a nemzetközi pénzügyi alapoknak, mint például az IMF és a Világbank.

Ugyanakkor utalt a szociális eredményekre is. „Mielőtt a forradalmi kormány hivatalba lépett volna, a lakosság 20%-a élt mély szegénységben. 2007 végén ez a szám lecsökkent 9,5%-ra. Ezeket az eredményeket egy puccskísérlet és az ellenzéki csoportok folyamatos gazdasági szabotázsi ellenére sikerült elérni.”

2009-ben a venezuelai kormány a vállalkozások fejlesztését tartja leginkább szem előtt. Az alap ehhez az a fejlesztési terv, amely 2008-tól tart 2013-ig. „Az elkövetkező négy évben ehhez 100 milliárd dollárt irányoztunk elő”- jelentette ki Chávez.  A központban az ország saját iparának erősítése és az élelmiszertermelés növelése lesz.