Az amerikai hatóságok az előző héten megtagadták, hogy megadják a beutazási vízumot az ismert kubai énekes-dalszerző, Silvio Rodrígueznek. Rodríguezt, aki talán a szigetország leghíresebb zenésze, Pete Seeger, amerikai énekes 90. születésnapjára hívták volna meg ottani barátai, kollegái.

silvio_rodriguez_2.jpgRodríguez élesen kritizálta az amerikai hatóságok ezen döntését, amely főleg azon amerikai művészek iránt tiszteletlenség, akik meghívták őt az ünnepségre. Ez a döntés, teljesen szemben áll azzal, ahogy Barack Obama szokott beszélni az amerikai-kubai kapcsolatok megújításáról. „Mint a kubai kultúra terjesztője még sohasem éreztem magam ennyire megalázottnak és megbántottnak, mint az amerikai hatóságok döntése után” – mondta Rodríguez.

Pablo Milanes és Silvio Rodríguez alkotják a legismertebb kubai együttest, a „Nueva Trova” nevű zenekart. Sok-sok éve turnéznak különböző helyeken, megszámlálhatatlan országban jártak már, hogy elvigyék azt a zenét, amely kialakult a kubai forradalom után.

A külügyminisztériumnak ezen visszautasító döntése visszamutat a korábbi időkre, amikor az USA úgy kezelte Kubát, mint terrorizmust támogató országot, amelyet el kell szigetelni.