Híres nicaraguai személyiségek hozták nyilvánosságra az alábbi kiáltványt, amely szembefordul azzal a kampánnyal, amely az sandinista kormány ellen folyik (korábbi cikkünket a nicaraguai választásokról és a sandinista FSLN bemutatásáról itt találjátok meg: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/sandinistak_gyozelme.html). Már az első napokban több mint tizenöt országból érkeztek támogató aláírások. A felhívás írói ezeket a támogató aláírásokat január 10-én kívánják átadni, amikor a második évfordulója lesz, hogy újra baloldali kormány került hatalomra Nicaraguában. A támogatásokat elküldhetitek nekünk (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – küldjétek el neveteket, foglalkozásotokat és e-mail címeteket), illetve a http://www.tortillaconsal.com/letter.html honlapon Ti is alá tudjátok írni.

Kiáltvány Nicaragua védelmében

nicaragua_banner.png

A Latin-Amerika nagy része egy nemzeti felszabadítás visszafordíthatatlan folyamatát éli meg. Népei olyan kormányokat választanak, amelyek a függetlenség útját járják, amelyek harcolnak a függetlenségért és a szuverenitásért, amelyek le akarják rázni magukról a külföldi gyámságot, amely évszázadokon keresztül az erőszakot, az elnyomást és a szegénységet jelentette számukra.

2006 novemberében a nicaraguai nép a sorsát a FSLN (Frente Sandinista de la Liberación Nacional, Nemzeti Felszabadítás Sandinista Frontja) kezébe helyezte, és 2007. január 10-től olyan kormány működik, amely visszaállította az ország önrendelkezését, amely 1979. július 19-én megszületett, majd tizenhét éven át ezt három kapitalista, neoliberális, antidemokratikus és hazafiatlan kormány megszűntette.

Nicaragua visszanyerte nemzeti méltóságát a független kormány segítségével az imperialista hatalmaktól.

Ennek a folyamatnak a részeként Nicaragua csatlakozott az ALBA-hoz Bolivári Alternatíva Amerika Népei Számára, Alternativa Bolivariana para los pueblos de Nuestra América) és számos ország, főleg Kuba és Venezuela támogatásával olyan programok valósultak meg, amelyekkel a nicaraguaiak visszaszerezték társadalmi és gazdasági jogaikat, megnyílt a lehetőség a nemzeti, demokratikus és szocialista haladáshoz.

De ahogy ezt a nyolcvanas években is láthattuk, amikor az Egyesült Államok egy agresszív háborút indított a nicaraguai nép és a sandinista népi forradalom ellen, manapság is egy könyörtelen hazugságkampány és zsarolás folyik ellenünk. Ezt Washingtonból és a különböző európai fővárosokból irányítják a médiák segítségével, amelynek a célja, hogy megállítsák a független fejlődést és megdöntsék a Daniel Ortega elnök vezette kormányt.

Ez a kampány az elmúlt hónapokban lényegesen megerősödött azzal céllal, hogy rossz hírbe keverjék az FSLN  kétségbevonhatatlan és meggyőző választási győzelmét, amely az ország számára egy új utat képes teremteni.

Ennek a szélsőséges kampánynak a tetőfoka a nicaraguaiaknak járó segélyek felfüggesztése. Nem szabad elfogadnunk, hogy a fejlett országok pénzét, azt a pénzt, amelyet az állampolgáraik szánnak a szegény országok megsegítésére, az imperialista hatalmak fegyverként használják!

Ezért mi felkérünk minden férfit és nőt, akik úgy gondolják, hogy valóban lehetséges egy más világ, az alábbi pontokat támogassák:

1) a nicaraguai nép önrendelkezésének és a nemzeti szuverenitásának feltétlen támogatása, megakadályozandó bármilyen külföldi beavatkozást

2) Daniel Ortega elnök által vezetett FSLN-kormány támogatása, amely küzd egy független, szuverén és népi Nicaraguáért

3) támogatása annak a sandinista győzelemnek, amely 146-ból 105 helyen győzött az önkormányzati választáson. 

Visszautasítjuk és elítéljük:

1) a külföldi beavatkozást Nicaragua belügyeibe

2) az erőpolitikát, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió folytat

3) azt a hazugságkampányt, amelyet a nemzetközi vállalatok folytatnak

Követeljük:

1) A világ népi, különösen az európaiak és az észak-amerikaiak újítsák meg baráti viszonyukat Nicaraguával és fejtsenek ki nyomást kormányaikra, hogy vessen véget a Nicaraguával szembeni nyomásnak. Azzal a nicaraguai kormánnyal szembeni nyomásnak, amely mindent elkövet, hogy véget vessen a szegénységnek. A közvélemény ne engedje meg, hogy kormányaik beavatkozzanak Nicaragua belügyeibe.

2) Törjék meg a csendet a média, de főleg az alternatív média képviselői, valósághűen és függetlenül tudósítsanak mindarról, amely Nicaraguában és a közép-amerikai térségben történik.

3) Nyilvánítsák ki szolidaritásukat Latin-Amerika haladó és független kormányai és a világ közvéleménye a nicaraguai nép és Nicaragua törvényesen és demokratikusan megválasztott kormánya felé.

2008. december