Péntek éjszaka a venezuelai Aragua tartományban ismeretlen tettesek meggyilkoltak három vezető szakszervezeti aktivistát. Richard Gallardo, Luis Hernández és Carlos Requena, akik a Baloldali Szocialista Egység (USI) nevű kisebb párt tagjai, valamint a UNT szakszervezeti szövetség irányítói voltak, Cagua városban támadták meg őket, miután szolidaritási munkát végeztek az Alpina munkásoknál, ahol részvettek egy munkavitában.

richard_gallardo.jpgGallardo és Hernández a november 23-i önkormányzati választáson a pártjuk jelöltje volt. „Az elvtársak egész életüket, mint állhatatos szocialisták és a munkásosztály harcosai élték le. A korrupt szakszervezeti hivatalnokok és a munkásosztály ellenségei soha nem tudták őket megfélemlíteni” – nyilatkozta az USI a három áldozatról szóló közleményében. 

„Az ő nevükben és a példájuk szerint fogjuk folytatni a harcunkat a szocialista forradalomért, az elnyomottak felszabadításáért, az imperializmus szétzúzásáért, valamint, hogy felépítsük a munkások kormányát, amely a népet szolgálja” – közölték felhívásukban.

A Venezuelai Kommunista Párt és a CCUT, a kommunista szakszervezeti irányzat is követelte, hogy a rendőrség tisztázza az ügy minden részletét, és a bűnösöket mihamarabb kerítsék elő. 

Fontos tudni, hogy a választások óta eltelt néhány napban venezuelai ellenzéki huligánok folyamatos provokációkkal próbálják megfélemlíteni a forradalom híveit. Idáig ezek emberéletet nem követeltek, de ez az akció bebizonyította, hogy az ellenzék mindenre képes.

A képen Richard Gallardo, az egyik meggyilkolt szakszervezeti aktivista látható