Ecuador és Venezuela mélyíti az együttműködésüket

Tegnap Evo Morales bolíviai és Hugo Chávez venezuelai elnök elkísérte Rafael Correa ecuadori elnököt a Pichincha csata emlékére rendezett ünnepségre. 1882. május 24-én, 187 évvel ezelőtt a latin-amerikai függetlenségi háborúban a helyi hadsereg a Pichincha hegy oldalain győzte le a gyarmatosító spanyol hadsereget, ezzel kapcsolatban Ecuadorban minden évben ünnepséget rendez a hegy lábánál.

chavez_correa_2.jpgAz ünnepség előtt Ecuador és Venezuela vezetői kétoldalú találkozót tartottak. Mindkét ország képviselő az országok számára lényeges konkrét témákat vetettek fel. Az energia, az élelem, a termelés, a pénzügyi politika és a tudomány fejlesztéséről, a kakaó termesztésről és a kakaó feldolgozásról, az ökológiai mezőgazdaságról valamint a halászatról szóló együttműködési megállapodásokat írtak alá, új szerződéseket dolgoztak ki a turizmus fejlesztéséről és a bányászati programokról.

Mindkét ország fő tervei közé tartozik, hogy a pénzügyi rendszerében a tervezéseket, fejlesztéseket minél előbb kétoldalúan alakítsák ki. Olyan kereskedelmi kamarák felállítását tervezi Ecuador és Venezuela, amelyek közösen alakítanák ki a gazdasági rendszer irányvonalait. Rafael Correa a találkozó végén bejelentette, hogy a jövő év elejétől közös döntéseket fognak hozni, hogy ezzel is erősítsék az együttműködést. 

Együttműködés az indián népekkel

Külön kiemelték, hogy fontosnak tartják a közös kooperációt az indián kultúrák érdekében. Mindkét kormány támogatni kívánja az indián önkormányzatok kialakítását az általuk lakott a területeken, fejleszteni önazonosságukat, kultúrájuk megvédését. Manuela Gallegos, az ecuadori kormány indiánügyi államtitkára egy olyan koncepciót vetett fel, amely alulról építkezve egy teljes latin-amerikai megoldást találna az őslakosok problémáira. 

 „Rendkívül fontos, hogy azoknak az embereknek, akik valaha benépesítették Amerika földjét és elszenvedték a történelem legnagyobb igazságtalanságát a problémáira valódi megoldást találjunk” Ezért kell megvédeni az indián területeket és ezt az ősi kultúrát. Nicia Maldonado, a venezuelai indián kultúráért felelős miniszter is hangsúlyozta, hogy milyen fontos jelentősége van a napi politikai vitákban is annak, hogy kihangsúlyozzák az indiánok védelmét.  

Javaslat egy független emberi jog politikára  

Szombaton a két elnök közös sajtótájékoztatón tett javaslatot arra, hogy az Unasur (Dél-amerikai Nemzetek Uniójának) keretében alakuljon meg egy olyan bizottság, amely biztosítja Latin-Amerikában az emberi jogokat és a sajtószabadságot, ugyanakkor független az USA-tól és azoktól a magánvállalkozásoktól, amelyek igyekszenek ezekre a témákra a befolyásukat kiterjeszteni. A baloldali kormányok vezetői minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy csökkentsék az észak-amerikai befolyás alatt álló privát médiavállalkozások súlyát, melyek a feszültség növelésében érdekeltek a térség országaiban.

Rafael Correa kifejezte szándékát, hogy támogatni kell az alternatív médiákat, hogy ellensúlyozni tudják a privát tömegtájékoztatási eszközök hazug propagandáját. Ezért nem is zárta ki, hogy a jövőben szigorúbb törvényeket fognak hozni.