Az ecuadori választási bizottság első részeredményeinek ismeretében világossá vált, hogy a jelenlegi baloldali elnök Rafael Correa ismét megszerezte a szavazatok többségét a tegnap tartott elnökválasztáson. Már az első körben sikerült a szavazatok több mint felét megszereznie, ezért nem is lesz szükség második fordulóra a latin-amerikai országban.

090427correa.jpgVasárnap csaknem 10,5 millió szavazó járulhatott az urnákhoz, hogy döntsön az ország hatezer választott tisztségének sorsáról, köztük az elnöki poszt betöltőjéről, a 124 parlamenti képviselőről és a polgármesterekről.

A Cedatos közvélemény kutató intézet exit-pool felmérése alapján Correa elnök a voksok 55,2%-val nyert. Ez csaknem 30 százalékos különbség a korábbi, 2005-ben leváltott jobboldali Lucio Gutiérrez között, aki 27,7 %-ot szerzett. A harmadik helyezet, a milliárdos banán nagykereskedő, Álvaro Noboa 10,2 százalékot ért el. 

Hasonló eredményeket közölt a Teleamazonas tv-csatorna is. Bár az ő előrejelzésük szerint Correa 56, míg Gutiérrez 29 százalékot ért el. Idén első alkalommal szavazhattak a rendőrség és a hadsereg tagjai és a külföldön élő ecuadoriak. 180.000 ezer külföldön élő adhatta le a voksát az ország követségein. 

A 46 éves Correa első nyilatkozatában történelmi jelentőségűnek nevezte győzelmét. Amint megjön a hivatalos eredmény is, hogy megszerezte a szavazatok több mint 50 százalékát, valóban történelmet ír, ugyanis még soha nem fordult elő - legalábbis a demokrácia 1979-es visszaállítása óta -, hogy már az első fordulóban győztest hirdessenek.

A 2008 szeptemberi népszavazáson elfogadott új alkotmány értelmében mostanáig a törvényhozói-felügyeleti feladatokat egy átmeneti bizottság látta el a korábbi egykamarás parlament (Nemzeti Kongresszus) helyett.

Az új alaptörvény úgy rendelkezik, hogy a Nemzeti Kongresszust a 124 tagú Nemzetgyűlés váltsa fel. Kimondja ezen kívül, hogy a piacgazdaság helyébe "szolidáris és szociális jellegű gazdasági rendszer" lép. Az alkotmány kiszélesítette az államfő jogosítványait is, többek között lehetővé tette egyszeri újraválasztását.

Rafael Correa a választási kampányban kijelentette, hogy célja a XXI. századi szocializmus alapjainak a megteremtése. Két éve, amióta először elnökké választották nagy jelentőségű döntéseket vitt véghez. Az ország új alkotmányt fogadott el népszavazás útján, felmondta a szabadkereskedelmi megállapodást az USA-val, felszámolták az amerikai katonai bázisokat Ecuador területén. 

Szoros szövetséget alakított ki a Venezuela és Kuba által alapított ALBA-val (Bolivári Alternatíva Amerika Népei Számára), bár Ecuador ennek még nem teljes jogú tagja. 

Ecuador Kommunista Pártja (PCE) és több jelentős baloldali szervezet is támogatta Correa újraválasztását.