Daniel Ortega, nicaraguai elnök nem lát különbséget a korábbi amerikai elnök, George W. Bush és hivatali utóda Barack Obama között. Legfőképpen kettőjük külpolitikája hasonlít kísértetéjesen egymáshoz, mivel Obama is fenntartja a Kuba elleni blokádot, folytatja a háborút Irakban és Afganisztánban.

daniel_ortega2_2.jpg„Most is azt akarja a Fehér Ház, hogy elfogadjuk, hogy az Egyesült Államok bárhol beavatkozhat más országok belügyeibe. Az egyetlen különbség a bőrszín” – mondta Ortega Augusto Sandino születésének évfordulóján tartott ünnepségen.

„Bush háborút folytatott Irak és Afganisztán ellen és ez a háború most is folytatódik” – jelentette ki Ortega annak kapcsán hogy az elmúlt napokban egy amerikai légitámadásban 145 civil halt meg Afganisztánban. Folytatják a Kuba elleni blokádot, Nicaraguát az ENSZ segélyprogramok megszűntetésével fenyegetik, tehát „nem tehetjük azt, amit akarunk” – mondta Ortega. A nicaraguai elnök ugyanakkor bejelentette, hogy Hugo Chávez venezuelai elnök jelezte, hogy az ALBA (Bolivári Alternatíva Amerika Népei Számára) szervezet azonnal segítséget nyújt Nicaraguának, ha az USA megtagadja a korábban megállapodott segélyprogramok végrehajtását.

A továbbiakban Ortega az Európai Uniót is kritizálta, mivel egy olyan szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni Közép-Amerikával, amilyet az USA-val már felszámoltak. „Ők azt szeretnék, ha a termékeik szabadon bejuthatnának a közép-amerikai piacokra, de ők ezt már nem engedik meg a mi árucikkeinknek” – mondta Ortega. Európa gazdag országainak kellene támogatniuk egy olyan alap létrehozását, amely támogatná a közép-amerikai országok gazdaságainak fejlődését – követelte a nicaraguai elnök.