A hét elején foglalták el a német tulajdonú CAFEA kávé feldolgozó gyárat az üzem munkásai. Ez a gyár Rubio városban, az ország keleti tartományában, Táchira államban található. A német anyavállalat nemrég hozzájárult a gyár bezárásához, miután öt hónapig húzódott a vitájuk a venezuelai kormánnyal, amely nem kívánt importengedélyt adni a cégnek.

kave_gyar_2.jpgA cég és a kormány vitájának középpontjában az állt, hogy a cég újabban Costa Ricából kívánt sokkal rosszabb minőségű kávébabot beszerezni, azt Venezuelában feldolgozni, és mint venezuelai terméket a világpiacra dobni. Miután erre nem kapta meg a kormány illetékes szerveitől a jóváhagyást, megfenyegette a kormányt, hogy bezárja a gyárat és elhagyja az országot. Ez 80 munkásnak és családjuknak jelenti az egyetlen jövedelemforrás elvesztését.

A Vive Tv beszámolója szerint a hét elején Rubió városban tartott demonstráció után szállták meg a munkások a gyárat. Az üzem elfoglalóit nem csak a baloldali UNT szakszervezet támogatja, hanem a helyi lakosság is. A tüntetésen részt vettek a város önkormányzati képviselői, diákok és az alternatív média képviselői. A munkások a tüntetésen követelték, hogy a gyárat államosítsák és alakítsák át a dolgozók által irányított üzemmé. Céljuk, hogy tovább folytassák a kávéfeldolgozást Venezuelában, és biztosak benne, hogy az exporttal nyereségessé tudnák tenni az önmaguk által irányított vállalkozást.

Ez a cég az 1990-es évekig állami tulajdonba volt. Rafael Caldera elnök hivatali idejének második ciklusában (1994-1998) támogatta az állami kézben lévő vállalatok privatizációját. Így került német kézbe ez a cég is. A CAFEA csoport központja Hamburgban van, világszerte 1500 alkalmazottat foglalkoztat, nemcsak Németországban és Venezuelában, hanem Nagy-Britanniában és Belgiumban is. A Deutsche Extrakt Kaffee GmbH-t 1955-ben alapították Hamburgban.