Két napos látogatást tett a Palesztin Hatóság külügyminisztere Caracasban. A látogatás fő célja a palesztin nagykövetség megnyitása volt.

palesztin_nagykovetseg_caracasban_2.jpgA Palesztin Hatóság külügyminisztere, Riad al-Malki jelenlétében nyitották meg hétfőn Venezuela fővárosában a palesztin nagykövetséget. Az Autonóm Hatóság ezzel az első nagykövetségét nyitotta meg Dél-Amerikában történelme során. 

Al-Malki már vasárnap megérkezett 2 napos látogatására Caracasba. Hétfő reggel venezuelai kollégájával, Nicolás Maduro külügyminiszterrel folytatott hivatalos megbeszéléseket. A találkozó végén közös nyilatkozatot írtak alá a diplomáciai kapcsolatok felvételéről. 

Al-Malki a látogatásán időt fordított arra, hogy meglátogassa a Nemzetgyűlés épületét is. 

A venezuelai kormány, ahogy a múltban, úgy most is élesen kritizálta Izrael politikáját, markánsan kiáll a palesztin nép önrendelkezési jogáért. 

Mint ismeretes a venezuelai kormány januárban kiutasította az izraeli nagykövetet, ezzel tiltakozva a Gázai-övezetben végrehajtott brutális izraeli mészárlás ellen. 

A palesztin nagykövetség megnyitását több baloldali csoport is üdvözölte. A híres venezuelai újságíró és baloldali aktivista Hindu Anderi „egy rendkívül fontos eseményről” beszélt ennek kapcsán. Ez az aktus „kiállás a palesztin emberek emberi jogai mellett, ugyanakkor tiltakozás azok ellen, akik súlyos humanitárius katasztrófát okoztak a Közel-Keleten” – mondta Anderi.