A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság megdöbbenéssel értesült mind Evo Morales bolíviai elnök ellen készült merényletről, mind arról a tényről, hogy a feltételezett gyilkosok között magyar állampolgárok, magyar származású személyek is találhatóak.

A magyar sajtó most érthetően sokat beszél erről a merényletkísérletről, Bolíviáról és Morales elnökről. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez nem az első kísérlet Latin-Amerikában, hogy a törvényesen megválasztott baloldali elnököt törvénytelen puccskísérletekkel, gyilkosságokkal kívánják eltávolítani. Ezek a vezetők, akik meg akarják változtatni egy igazságtalan társadalom alapjait, akik radikálisan szembe mertek szállni a neoliberális politikával, akik harcot hirdettek az Egyesült Államok hegemón uralma ellen, sok-sok ma még hatalmas ember útjában állnak és fognak is állni. 

Bolíviában idén szüntették meg az analfabetizmust, adtak jogokat a lakosság többségét képviselő bennszülötteknek, próbálják felszámolni a lakosság majd’ 60%-t sújtó mélyszegénységet. Aki tehát Morales elnökre és támogatóira emeli a fegyverét nem lehet jó szándékú. 

A bolíviai jobboldali és szélsőjobboldali ellenzék eddig is minden – gyakran törvénytelen - eszközt megragadott, hogy a szűk kisebbség múltból megmaradt igazságtalan kiváltságait mindenáron megőrizze. Ezt természetesen csak úgy teheti meg, hogy a többség, a lakosság 70-80%-t megfosztják a jogaiktól, a munkához, az oktatáshoz, az ingyenes egészségügyhöz való jogaitól. 

Nyilván sokan ismerték a magyar elkövetőket. Ők érthetően gyászolják az elhunytakat. Viszont mindenkinek meg kell értenie: ezek az emberek nem olyan harcba indultak, amellyel szabadna szolidaritást vállalni annak, aki – legyen bármely politikai oldalon álló ember – szívén viseli az elnyomottak, kizsákmányoltak ügyét, a nemzeti függetlenség és szuverenitás, a szabadság és az igazságosság értékeit.

Furcsának tűnik, hogy miközben a két lelőtt magyar muszlim hitű embernek tartotta magát, mégis Morales elnök ellen készítettek elő merényletkísérletet – ha igazak a hírek. A világon két vezető, Hugo Chávez venezuelai és Morales bolíviai elnök volt az, aki a legélesebben kiállt a palesztin nép jogai mellett, ez a két vezető volt az egyedüli, akik az izraeli hadsereg gázai népirtásakor tiltakozásként kiutasították az izraeli nagyköveteket. Ezt még azok az arab államok vezetése sem tette meg, akik diplomáciai kapcsolatot tartanak fent a zsidó állammal. 

Egyes magyar médiák már jobboldali Che Guevaráról cikkeznek. Az hogy ezek az emberek jobboldaliak voltak nyilván kétségtelen, de a Guevara párhuzam semmiképpen nem állja meg a helyét. Ernesto Guevara küzdelmeiben a nép érdekeit képviselte, azokét, akiket elnyomnak, megnyomorítanak. Ő azért harcolt, hogy a nép kezébe vehesse a saját sorsának irányítását, azok ellen harcolt, akik kiváltságaikkal több száz éve elnyomva tartanak emberek millióit. A támadók célja pedig pont az ellenkezője volt.