Hugo Chávez venezuelai elnök egy beszédében felhívta az emberek figyelmét, hogy ne nagyon fogalmazzanak meg komolyabb illúziókat Obamával kapcsolatban. Az Egyesült Államok új, a héten beiktatott elnökével kapcsolatban ezt akkor közölte, amikor nyilvánosságra került, hogy Obama Chávezt tartja „olyan erőnek, amely gátolja Latin-Amerika fejlődését”.

„Mi tovább folytatjuk azt az utat, amelyet elkezdtünk. Szívesen tárgyalunk olyan amerikai elnökkel, aki tiszteletben tartja országunk függetlenségét” – mondta Chávez. Annak a reményének is hangot adott, hogy igaza lesz brazil kollégájának, Lula da Silva elnöknek és Barack Obama olyan elnök lesz, aki más szemmel és tisztelettel tekint Latin-Amerika kormányaira és népeire.

„Innen is üdvözöljük az Egyesült Államok népét. Örülök, hogy befejezte pályafutását George W. Bush kormánya, akinek a nevéhez semmi más nem köthető mint a terror és a háború. Remélhetőleg az új elnök érkezése valódi változást hoz majd az Egyesült Államok és a harmadik világ országainak kapcsolatában, elsősorban a szuverenitás és a népek szabadságának tiszteletben tartását illetően. De senkinek ne legyenek illúziói! Mi most éppen az Észak-Amerikai Birodalomról beszélünk” – mondta Hugo Chávez.