A Venezuelai Kommunista Párt (PCV) felkérte a kormányt, hogy sürgősen akadályozza meg a drogbandák további terjeszkedését a barriosokban, a szegényebb városrészekben. Itt a drogbandák félkatonai szervezetekkel szövetkezve egyre nagyobb befolyást szereznek.

oscar_figuera.jpgA párt információi szerint a legújabb gyilkossági hullám és Aragua tartományban a három szakszervezeti aktivista meggyilkolása, valamint a Yaracuy tartományban megölt hét fiatal esete ugyanahhoz a félkatonai szervezethez köthető, amelyek eddig drogbandákat segítettek, mondta Oscar Figuera, a Venezuelai Kommunista Párt főtitkára.

Figyelmeztetett arra is, hogy ezek a bandák egyre nagyobb területeken próbálják átvenni a hatalmat, hiába a kormány részéről bármilyen megelőzés. Ezek ellen a maffiák és bűnözők ellen keményen fel kell venni a harcot.

Figuera hangsúlyozta, hogy fontos fejleszteni a megelőzés politikáját az ifjúság körében. „De mi itt nem az ifjúságról beszélünk, hanem a paramilitáris maffiákról, akik keményen benne vannak a drogüzletben”

A Venezuelai Kommunista Párt azt kérte, hogy „ne csak a rendőri egységeket, hanem a fegyveres erők tartalékosait is mozgósítsák” ezek ellen a félkatonai bandák ellen. Figyelmeztettek, hogy ezek a maffiák nem csak egyre nagyobb teret nyernek, hanem beteszik a lábukat mindenhová. „A kormánynak a kötelessége megvédeni az állampolgárokat, az ország egész területén.”

Emlékeztetett arra is, hogy bizonyos politikai erők mindig is nagyon szívesen vették ezeknek a paramilitáris erőknek a segítségét és felhasználták az ellenforradalom céljaira.

„Ez a történet nem csak a drogbandákról szól, hanem magáról a forradalmi folyamatról” – jelentette ki a kommunista párt vezetője.

A képen Oscar Figuera, a Venezuelai Kommunista Párt főtitkára látható.