Szombaton megkezdte Raúl Castro kubai államfő első hivatalos külföldi útját, amióta átvette az ország vezetését. Első útja Venezuelába vezetett, ahol már a maiquetiai nemzetközi reptéren fogadta Hugo Chávez venezuelai elnök.

bienvenidoraulcastro.jpgA látogatás első programja az elnöki palotában lévő Simon Bolivár szobornak a megkoszorúzása volt. A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a megbeszélések célja, hogy még tovább erősítsék a kapcsolatokat, a két ország és a két nép között.

A kétoldalú kapcsolatok erősítése érdekében Raúl Castro kubai és Hugo Chávez venezuelai elnök nem kevesebb, mint 173 gazdasági megállapodást írt alá két milliárd dollár értékben. Ezek legnagyobb része – 137 egyezmény és 36 új program – az energiaszektort érinti.

Az új megállapodások között a legérdekesebb a közös, kubai-venezuelai vegyes vállalat, a „Cuvepetro S.A” megteremtése, amely fő feladata a kubai olaj és földgáz kitermelésének elősegítése. Egy másik megállapodás keretében a közeljövőben venezuelai segítséggel létrehoznak a kubai Matanzasban egy olajfinomítót, amely akár napi 150 ezer hordó olaj feldolgozására is képes.

Raúl Castro venezuelai látogatása után tovább utazik Brazíliába, ahol december 17-én részt vesz a Latin-Amerikai Államok értekezletén, ahol fő téma a Karib-szigetek integrációja és gazdasági fejlesztése lesz.

A venezuelai tv összefoglalója Raúl Castro látogatásáról Caracasban.

{youtube}pEqpsVnFe7g{/youtube}.