Hugo Chávez, venezuelai elnök egy műanyaggyár felavatása után beszédében felhívta a munkások figyelmét a bolivári forradalom védelmének fontosságára. Emlékeztetett arra a tényre is, hogy tizenegy évvel ezelőtt pontosan azért kellett az olajipari vállalatokat államosítani, ami ma végbemegy a világgazdaságban.

090425chavez_2.jpgEzt a bestiát, a kapitalista gazdaságot akarják most élesztgetni, kritizálta Chávez mind az elmúlt héten lezajlott Amerika-csúcsot, mind az IMF politikáját. Ezek nem tudják kivezetni a világot a társadalmi és gazdasági válságból, mivel nem értik meg magának a krízisnek a fő okait.

„Nézzétek csak meg! Miközben Európában és az USA-ban folyamatosan zárnak be gyárakat, aközben mi új üzemeket nyitunk” – mondta Chávez. Fontos célnak jelölte meg az ipari forradalom továbbvitelét, a tudományos-technikai ágazatok fejlesztését, mivel ez a forradalmi folyamat fő célja. Azért a fő célja – mondta Chávez – mivel ezzel tudjuk az emberek mindennapos szükségleteit kielégíteni.

Emlékeztetett a beszédében arra is, hogy ez az 1848-ban, Marx és Engels által megjelentetett Kommunista Kiáltvány alapgondolata is. „Nekünk újra kell ezeket az alapműveket olvasni, mivel a szocializmus vagy tudományos, vagy nem is szocializmus. És ők volta a tudományos szocializmus megteremtői. Később nekünk kell létrehozni a saját rendszerünket, de az ő írásaik a legfontosabb alappontok” – mondta a beszédében Hugo Chávez.

„A szocializmus lényege lehetővé teszi az emberek számára, hogy fejlődjék, akár mint ember, akár mint közösség. A kapitalizmus viszont olyan, mintha egy madárnak levágnák a szárnyát, mintha egy lónak eltörnék a lábát. A kapitalizmus már a születéstől kezdve korlátozza a személy lehetőségeit, sőt gyakran már a megszületés előtt is. Azok a gyerekek, akik alultápláltan jönnek a világra pont olyanok, mint a levágott szárnyú madár. A kapitalizmus egy embertelen létbe kényszeríti a társadalom tagjainak döntő többségét. Nézzünk csak körül, és meglátjuk mennyi venezuelai él szegénységben” – mondta Chávez.

Venezuela elkezdte ennek folyamatnak a megváltoztatását: „Elkezdjük a bolivári szocialista forradalom harmadik szakaszát 2009 és 2019 között. Ebben az egy évtizedben meg kell erősíteni a forradalmat. A 2009-es évnek az lesz a feladata, hogy a forradalmi folyamatot alapvető átvizsgálás alá vegyük. Meg kell vizsgálni, hogy hol van szükség javításokra, és ezeket a javításokat el is kell végezni. Ez tudna egy nagy lökést adni a bolivári forradalomnak”.

A venezuelai oligarchia mindennap tombol és egyre erősödik a gyűlölete a forradalommal szemben. Így szólt a tömeghez Chávez: „Az oligarchia bosszúra vágyik és sajnos vannak is lehetőségeik. Övék a média, bent ülnek néhány városházban, sok pénzük van, ezért kell nekünk elővigyázatosnak lenni. De itt szeretném őket még egyszer figyelmeztetni: a szocialista forradalom mindennap radikálisabb, hitelesebb és igazabb lesz!”

Gazdasági területen a forradalomnak tervszerűen kell végbemennie. „Ez a szocialista gyár egy társadalmi tulajdon. Ez a gyár ugyan nem a munkások tulajdona, de az egész venezuelai népé és az állam irányítja a munkásokkal együtt. Mindazonáltal nem tud szocialista gyár lenni, ha maga a társadalom nem szocialista. Ezért kell megerősíteni a népi hatalmat és az emberek részvételét a forradalomban” – jelentette ki Chávez.