Hugo Chávez venezuelai elnök csütörtökön újabb államosításokat jelentett be az acél- és a kerámiaipar területén. Az államfő ezen államosításokat egy rádióállomásban ismertette, jelezve, hogy az intézkedéseket a lehető leggyorsabban fogják végrehajtani elkerülve a munkások és a jelenlegi tulajdonosok összetűzését.

090522chavez_stahlwerke_2.jpgChávez elnök bejelentette a Cerámias Carabobo kerámiai cég államosítását is, ezzel megoldást találva arra az áldatlan állapotra, hogy hónapok óta komoly ellentétek állnak fent a vállalat vezetése és a szakszervezet között. Az államosítás több japán és argentin céget is érinteni fog. 

Chávez jelezte, hogy ezeken az acélipari cégeknek az államosítást már régen végre kellett volna hajtani. Ezzel a lépéssel a kormány a munkások régi igényét elégíti ki. Főképp azért mert ezek a vállalatok azt a régi rossz vezetést, azt a korrupciós stratégiát követik, amely jellemezte a negyedik köztársaságot (1999-ig) és komolyan veszélyeztetik a szocialista forradalmat – jegyezte megy Chávez elnök.

A vállalkozások, amelyeket most államosítanak már fél éve adósak maradtak a munkásaik fizetésével. Most minden gyárnak iskolává kell válnia – ahogy ezt egykor Che Guevara mondta – ahol nemcsak szenet és vasat termelnek, hanem új férfiakat és nőket  képeznek egy új szocialista társadalom számára – mondta beszédében Hugo Chávez.