Beszámoló Alejandro Fleming venezuelai miniszterhelyettes budapesti látogatásáról 

„A kapcsolatok építése és fejlesztés a leglényegesebb része a szolidaritásnak” – mondta Alejandor Fleming venezuelai miniszterhelyettes, amikor az új venezuelai nagykövetség átadása után találkozott a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság (MVSZT) vezetésével.

fleming_arckep.jpgA két ország közötti kapcsolatok erősödését jelzi, hogy ilyen magas szintű látogatásra került sor. Fontos lenne, hogy Magyarország is fejlessze a gazdasági és politikai kapcsolatokat, mivel lehet látni, hogy a vállalkozások Európában nagyon szívesen nyitnak Latin-Amerika felé.

Alejandro Fleming, az európai kapcsolatokért felelős miniszterhelyettes is gazdag és érdekes programot bonyolított le fővárosunkban. Járt a földművelődésügyi minisztériumban, a gazdasági minisztériumban és – természetesen – találkozott a magyar külügyminiszterrel. Bemutatkozó látogatást tett az ELTE rektoránál is, azzal a szándékkal, hogy a kulturális, oktatási kapcsolatokban is kezdődjön meg változás.

 Csütörtök délután találkozott a Magyarországra akkreditált latin-amerikai országok nagyköveteivel és Venezuela magyarországi barátaival. Most költözött át a nagykövetség egy új, sokkal nagyobb és központibb helyre, ami mutatja, hogy Venezuela a jövőben sokkal erőteljesebben kíván foglalkozni hazánkkal. Az új nagykövetséget nyitotta meg Fleming.

fleming_005_kicsi.jpgA megnyitó után került sor a baráti találkozóra a Társaság és Alejandro Fleming vezette delegáció között. Elismerte és megköszönte a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság munkáját, tevékenységét. Örömét fejezte ki, hogy csatlakoztunk a Hands off Venezuela szervezethez, mivel ennek a tevékenységét még brüsszeli nagykövet korából nagyon jól ismeri.

A beszélgetés folyamán megállapodtunk az MVSZT további támogatásáról, hogy idehaza még sikeresebben megismertethessük a bolivári forradalmat, a latin-amerikai baloldal küzdelmeit. Jelentős szerepet kívánnak játszani abban, hogy minél több emberhez sikerüljön eljutnunk, programjaink sikeresek legyenek. Segítségéről biztosította az MVSZT-t, hogy minél több kapcsolatot teremthessünk a venezuelai állami szervezetekkel és mint a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) magas rangú képviselőjével tárgyaltunk a PSUV és ifjúsági szervezete és a Társaságunk közötti kapcsolatok megerősítéséről. 

kep_kicsi.jpgPéntek este került sor az Országos Idegennyelvű Könyvtárban venezuelai könyvek átadására és a nagykövetség által támogatott Víctor Valera Mora, venezuelai költő az Első számú álmok verseskötetének bemutatójára. Mender Tiborné főigazgató köszöntötte miniszter-helyettest, Adriana Gottberg venezuelai nagykövetet, Simor Andrást, aki a verseket fordította és a szép számú meghívottakat.

Simor András mutatta be a verseskötetet, Víctor Valera Mora életét, munkásságát.

Ezután Mender Tiborné főigazgató és Alejandro Fleming megállapodást írt alá Venezuela és az Országos Idegennyelvű Könyvtár között. 

A Népszabadság november 8-i, szombati számában megjelent egy interjú Alejandro Fleminggel, amelyet itt olvashattok: http://nol.hu/lap/vilag/lap-20081206-20081206_3-16