A nyugat-német titkosszolgálattal működött együtt a II. világháború után Klaus Barbie Gestapo-főnök az újonnan előkerült dokumentumok szerint. Barbie, a "lyoni hóhér", az 1960-as években Bolíviából segítette a nyugat-német titkosszolgálat munkáját - írta meg a Der Spiegel német politikai hetilap.

Barbie 1942 és 1944 között állt a lyoni Gestapo élén, 1951-től Klaus Altmann álnéven élt Bolíviában. Az NSZK titkosszolgálatának (BND) dokumentumaiban Adler vagy Águila néven bukkant fel. A szolgálat egy San Francisco-i bankba utalt pénzt munkájáért.

Klaus Barbie Bad Godesbergban, Németországban született, Bonn közelében, római katolikus családban.

Anyja és apja egyaránt tanár volt. 1923-ig abba az iskolába járt ahol az apja tanított. Ezután egy bentlakásos iskolába járt Trierben. 1933-ban Barbie apja és testvére meghalt. Alkoholista édesapja halála nagyon megrázta a fiatal Barbie-t: felhagyott terveivel, hogy teológiát tanuljon.

Barbie belépett a Hitlerjugendbe és 1935-ben a Sicherheitsdienst (biztonsági szolgálat) tragja. A háború alatt Hollandiában és Franciaországban állomásozott a Gestapo főnökeként. Ebben az időben kapta a "lyoni mészáros" címet szerepe miatt kb. 843 zsidó vagy ellenálló személy vallatásánál és deportálásánál. 1947-ben az Egyesült Államok hírszerzésénél dolgozott, 1951-ben Argentínába menekült, ahol Krunoslav Draganović usztasa segítette. Argentína után Bolíviába ment, és az ún. kokain-csapásnál segédkezett, melynek célja Luis García Meza Tejada hatalomra segítése volt 1980-ban.

1983-ban Bolívia újonnan megválasztott demokratikus miniszterelnöke Barbiet lefogatta és Franciaországba kiadta háborús bűnök miatt. 1987-ben fejeződött be a per és Barbie-t életfogytiglani börtönre ítélték 177 ember elítélése és 843 deportálása miatt. 4 évvel később fehérvérűségben halt meg 77 évesen.

A dokumentumok szerint, amelyek nemrégiben láttak napvilágot az amerikai hatóságok már 1947-ben felvették a kapcsolatot Barbie-val. Az 1946 tavaszán készült dokumentum már felsorolja a háborús bűnösök között megtalálható jövőbeli szövetségesként. A CIC tanulmánya szerint Barbie "erős antikommunista irányvonalat" folytat, így hasznos lehet az Egyesült Államok számára. Szintén az észak-amerikai hatóságok segítették Barbie-t, 1951-ben hogy az úgynevezett "patkány útvonalon" elmenekülhessen Bolíviába.

Barbie, ellentétben sok társával nem bujkált álnéven Dél-Amerikában. Miután René Barrientos Ortuno tábornok 1964-ben katonai puccsot hajtott végre, Barbie nagyon befolyásos kapcsolatot alakított ki a bolíviai hadsereg magas rangú tisztjeivel, és helyzete látványosan megszilárdult.

A Barrientos rezsim nem volt rest kihasználni Barbie hírszerzési képességeit. A katonai hírszerzés vezetése kérte fel Barbie-t, hogy tartson tanórákat a "politikai ellenzék ellen". A leckék között olyan témákról esett szó, mint a "kihallgatási technikák", "kínzás" és főleg a "gerilla-ellenes stratégiák", amelyeket Barbie magas fokon művelt egykor Franciaországban.

Barbie eközben más dél-amerikai jobboldali katonai diktatúrákat is ellátott fegyverekkel.

A német hírszerzés 1966-ban szüntette meg kapcsolatát Barbie-val. A Spiegel szerint azért, mert attól tartottak, hogy a Szovjetunió és a Német Demokratikus Köztársaság leleplezné ezt az együttműködést, a múltjával fogja zsarolni a Gestapo egykori lyoni vezetőjét. A német lap szerint "vannak arra utaló jelek", hogy a hírszerzés tudta, hogy kit szerveztek be.

A BND végül 1967-ben szakította meg a kapcsolatot "Altmannal", mert túl veszélyesnek látták a közös munkát.