A világ egyik legrégebb óta zajló felkelése a végéhez közelít, miután bejelentették a kolumbiai kormány és a baloldali FARC lázadó csoport közötti kétoldalú tűzszünetet.

A felkelés több mint 50 éve tart, amelynek során körülbelül 220 ezer ember vesztette életét, és millióknak kellett elhagyniuk az otthonaikat.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőket (FARC) 1964-ben alapították azzal a kimondott szándékkal, hogy megdöntsék a kormányt, és egy marxista rendszert vezessenek be.

A csúcson a FARC Latin-Amerika legnagyobb gerillahadserege volt - Fotó: Reuters

Mérsékelt indulás után a csoport az 1980-as és ’90-es években vált komoly erővé, ahogyan a kábítószer-kereskedelembe való bekapcsolódással növelték a pénzügyi hátterüket. A csúcson ez volt Latin-Amerika legnagyobb és legjobban felszerelt gerillaszervezete.

A legfontosabb dátumok

2000-2015

2015. december 15.: Három évnyi béketárgyalás után a felek aláírnak egy kulcsfontosságú megállapodást a konfliktus áldozatainak jóvátételéről és igazságszolgáltatásáról.

2014. május 16.: A FARC beleegyezik, hogy „megszakít minden kapcsolatot” a kábítószer-kereskedelemmel, ahonnan a legtöbb bevétele származik.

2013. május 26.: A felek kiadnak egy közös nyilatkozatot, amelyben bejelentik, hogy megállapodtak a földreformról. A földreform az első a békefolyamat hat legfontosabb kérdéséből.

2012. november: Hivatalos béketárgyalások kezdődnek a kolumbiai kormány és a FARC között Kuba fővárosában, Havannában. A FARC egyoldalú kéthónapos tűzszünetet hirdet.

2012. augusztus 28.: Juan Manuel Santos elnök egy új békefolyamat kezdetéről beszél.

2011. november 15.: A gerillaszervezet bejelenti, hogy Timoleón Jiménez, alias Timochenko lesz a FARC új vezetője.

2011. november 4.: A hadsereg megöli a FARC vezetőjét, Alfonso Canót.

2008. május 25.: A szervezet megerősíti, hogy a FARC vezetője, Manuel Marulanda szívrohamban meghalt.

2006. december 31.: Az egykori fejlesztési miniszter, Fernando Araujo egy katonai hadművelet során megszökik. Hat évig tartották fogva túszként.

2005. december: A kormány elfoglalja a FARC hagyományos erődítményét, Tolimát.

2005. február-október: Politikai és katonai célpontok elleni támadáshullám indul, például megtámadnak egy haditengerészeti támaszpontot Narinóban, ahol tizenhat ember meghal.

2003. február 7.: A gerillák támadást intéznek az elegáns bogotái El Nogal Club ellen. Az akció során harminchat ember hal meg. A FARC vezetőit próbára teszik a bombázások szüneteltetésével a következő év júliusában.

2002. február 22.: Íngrid Betancourt szenátort elrabolják, és hat évig tartják fogva, mielőtt a kolumbiai hadsereg tizennégy másik tússzal együtt ki nem szabadítja.

2002. február 20.: A FARC-lázadók eltérítenek egy belföldi repülőjáratot 24 utassal, amelynek hatására Andrés Pastrana elnök felmondja az 1999-ben kezdődött béketárgyalásokat.

2001. november: Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a FARC-ot is felteszi azon csoportoknak a listájára, amelyeknek vagyonát a „terrorizmus elleni háború” nevében le kell foglalni.

1964-1999

1999. május: Pastrana elnök és Manuel „Biztoskezű” Marulanda bejelentik, hogy „tárgyalás és párbeszéd”időszaka következik, miután előző év júliusában találkoztak egymással. Az ország nagy részéből kivonják a harcoló feleket, hogy megkönnyítsék a tárgyalásokat.

1996. augusztus: A FARC hatvan kolumbiai katonát ejt túszul; ez a szervezet első tömeges túszejtése.

1991. május: A második nekifutásra békefolyamat kezdődik. A tárgyalások egy évvel később összeomlanak.

1987: Véget ér az 1984-ben kötött tűzszünet, miután megölnek egy a FARC-cal szövetséges elnökjelöltet.

1986: A lázadók százmillió dollárt követelnek a Shell Olajvállalattól, hogy az a Magaleas-völgyben működhessen. A cég nem hajlandó fizetni, és felfüggeszti a területen folytatott tevékenységét.

1985: A FARC gerillák Medellínben több céget megtámadnak, köztük az IBM-et, az Union Carbide-ot és a Xeroxot.

1984: A kormánnyal való tárgyalások után tűzszünet köttetik.

1977: A FARC lázadói elrabolják az amerikai Békehadtest egyik önkéntesét, akit három évig tartanak fogva, és 250 ezer dolláros váltságdíjért engedik el.

1966: A FARC-ot fegyveres szárnyának fogadja a Kolumbiai Kommunista Párt.

1964: Manuel „Biztoskezű” Marulanda megalapítja a FARC-ot, miután a kormány támadást intéz az országban működő kommunista csoportok ellen.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság