Ez a két évvel ezelőtti cikk Che Guevara végzetes bolíviai kísérletének egy érdekes és jobbára ismeretlen aspektusát mutatja be.

1967. október 9-én Ciro Bustos hallotta, hogy barátja, Che Guevara meghalt Bolíviában. Ez szörnyű csapás volt a művészből lett gerilla számára, aki a marxista forradalmár egyik legbizalmasabb elvtársa volt.

Bustost az év áprilisában fogta el a bolíviai hadsereg, és arra kényszerítették rajzolja le Guevarát és az embereit, hogy könnyebben azonosíthassák őket.

A következő 46 évben azzal a címkével volt kénytelen élni, hogy „az ember, aki elárulta Guevarát”, de most, 81 évesen, tisztázni akarja a dolgokat.

Sok évnyi hallgatás után – egyrészt nem akart leleplezni másokat, akik részt vettek a harcban, másrészt nem akarta, hogy úgy tűnjön, hogy anyagi haszonra tesz szert Che-vel való barátságából – írt egy könyvet Che látni akar téged címmel.

Ciro Bustos napjainkban

És ezzel végre felmentheti magát az árulás szörnyű vádja alól.

Ötvenegy gerilla csatlakozott Guevarához, hogy szerepet vállaljanak abban a végzetes hadjáratban, amelynek célja a forradalom kirobbantása volt Bolíviában.

Bustos egyike azon keveseknek, akik még élnek azok közül, akik Guevara mellett voltak, amikor az megpróbálta elterjeszteni szocialista eszméit Kubában és Latin-Amerikában.

Amikor Bustos pontosan ugyanabban a dzsungelben fogságba esett, amelyikben Che-t később kivégezték, a hadsereg és a CIA több mint két hónapig vallatta, hogy kiderítsék parancsnokának hollétét.

Bustos azzal próbálta becsapni foglyul ejtőit, hogy azt állította, hogy újságíró.

„Guevara azt mondta nekem, hogy ha letartóztatnak, akkor a legfontosabb, hogy ne áruld el a kubaiak és az én jelenlétemet” – nyilatkozta Bustos a Daily Mirrornak egy barátja nyugat-londoni házában.

Amikor azonban vallatói rájöttek, hogy ő valójában gerilla és egyben művész is, arra utasították, hogy rajzolja le társai arcképeit.

Ciro Bustos a vádlottak padján 1967-ben Bolíviában (a pad bal szélén)

„Amikor megtudták, hogy ki vagyok, meg kellett védenem a hálózatunkat – amit meg is tettem, hiszen senkit nem tartóztattak le. Azt mondták: »Akkor rajzolj képeket!« Ennek eleget is tettem… Hamis képeket adtam nekik, hogy megvédjem a forrásainkat és életben maradjak.”

„Ez nem jelentett semmit. Csak szakállas embereket rajzoltam.”

Bustos a Havannai Egyetemen tanított, amikor 1962-ben először találkozott Guevarával.

Che rokonlelket fedezett fel benne, és bevette az első gerillaakciójába az argentínai Saltában.

Az 1963-64-es misszió katasztrofális véget ért, és számos harcos meghalt. Bustos túlélte, és hadnaggyá lépették elő.

Bustos akkor is Guevarával tartott, amikor az évekkel később bevette magát a bolíviai dzsungelbe.

Amikor az ellenség előrenyomulása megkezdődött, Bustos és az újságíró, Régis Debray, azt az utasítást kapták, hogy meneküljenek, de április 20-án elfogták őket.

Egy katonai törvényszék előtti bírósági tárgyalásán, ahol harminc év börtönbüntetésre ítélték, Bustosnak azt mondták, hogy Guevarát „ütközetben ölték meg”, de ma már köztudott, hogy valójában kivégezték.

Bustost végül három év után szabadon engedték, és ő Argentínába, majd pedig Chilébe ment, és végül Svédországban telepedett le. Két lánya született, és később elvált feleségétől, Ana Maríától.

Barátjának halálhírét azonban soha nem fogja elfelejteni. „Olyan volt ezt hallani, mintha golyót kaptam volna. Egy barát, egy nagyszerű ember elvesztését és a forradalom végét.”

Megjelent: a Daily Mailben 2013. október 9-én

Fordította: Latin-Amerika Társaság