Egy végletekig izgalmas hajrá után úgy tűnik, hogy Lenin Moreno egy kicsivel elmaradt a választások első fordulós megnyerésétől. Ahhoz ugyanis, hogy ne legyen szükség második fordulóra, az egyik jelöltnek legalább a szavazatok 40 százalékát kell megszereznie úgy, hogy közben 10 százalékkal vezet a hozzá legközelebb álló jelölttel szemben.

Az előzetes választási eredmények azt mutatják, hogy Moreno mintegy 10 százalékkal vezet a hozzá legközelebb álló riválisával, Guillermo Lassóval szemben, de nagyon kevéssel lemarad a leadott szavazatok 40 százalékának megszerzéséről.

Valószínűleg egy második fordulóban dől el a verseny Lenin Moreno és Guillermo Lasso között - Fotó: Ecuavisa

Moreno a leköszönő elnök, Rafael Correa pártjának, az Alianza Paisnak a jelöltje. Tíz hivatalban eltöltött év után, a mandátumok számának korlátozása megakadályozta Correát abban, hogy újra indulhasson. A konzervatív bankár és volt gazdasági miniszter Lasso két jobboldali párt, az Esélyteremtés (CREO) és a Több Akció Társadalmi Mozgalma (SUMA) támogatásával indult.

Moreno jobban szerepelt, mint azt a legtöbb választások előtti közvélemény-kutatás mutatta, amelyek alapján 35 százalék körülre várták. De az elmúlt időszakban, nemcsak Ecuadorban, de szerte a világon, a közvélemény-kutatások közismerten megbízhatatlanok.

Összesen nyolc jelölt szerepelt vasárnap a szavazólapokon. Correa 2007-es hatalomra jutása előtt ritkának számított, hogy többpárti versenyben a végén győztesként kikerülő jelölt az első fordulóban a szavazatok egynegyedénél többet szerzett volna. 2009-ben Correa volt az első, aki a polgári kormányzáshoz való 1979-es visszatérés óta már az első fordulóban képes volt elnyerni az elnöki mandátumot.

Az még nyitott kérdés, hogy mi fog történni az április 2-ai második fordulóban.

Moreno és Lasso mögött messze lemaradva 16 százalékot szerzett a konzervatív Cynthia Viteri, és 7 százalékot a balközép Paco Moncayo.

Amennyiben ezeknek a jelölteknek a támogatói a következő körben a saját oldaluk jelöltjeire adják a szavazatukat, úgy nagyon szoros küzdelemre lehet számítani. Ugyanakkor Ecuador töredezett politikai térképén az ilyen szövetségek nem maguktól értetődők.

A jobboldalon hosszú ideje meglévő megosztottság megakadályozta Lassót és Viterit abban, hogy már az első fordulóban egyesítsék az erőiket, és komoly akadályoknak kellene elhárulniuk ahhoz, hogy ez a második fordulóra megvalósulhasson.

A helyzet hasonló a baloldalon is, Correa tekintélyelvűsége és a kitermelésre alapozott gazdaságpolitikája számos, a környezetvédő és társadalmi mozgalmakhoz kötődő támogatóját idegenítette el magától. Közülük sokan a szociáldemokrata jelöltet, Moncayót támogatták, míg mások nyíltan Lasso mellé álltak, mint akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy legyőzze Correa kiválasztott utódját.

Egyes elemzők szerint nehéz lesz Morenónak tovább növelnie a támogatottságát az első fordulóban megszerzett közel 40 százalékhoz képest. Jól érzékelhetően hiányzik belőle a mentorára, Correára jellemző személyes karizma.

Jorge Castañeda, 2000-ben, a PRI hatalomból történő eltávolítása érdekében Vicente Foxnak nyújtott opportunista támogatásához hasonlatosan, aki Lassót támogatja, az nem számítható a baloldalhoz. Lasso a neoliberális politikák visszahozását ígérte, amely ellen a társadalmi mozgalmak évtizedeken óta harcolnak.

Correa hatalomban eltöltött egy évtizede alatt a növekvő szociális kiadásoknak köszönhetően milliók emelkedtek ki a szegénységből, és Moreno ennek a politikának a folytatását ígérte egy hatékonyabb adórendszer bevezetésével. Lasso a szociális kiadások és az adók csökkentésére, valamint egymillió új munkahely létrehozására tett ígéretet.

A szavazás Ecuador közel 13 millió választópolgára számára kötelező.

A szavazók vasárnap népszavazás útján azt is jóváhagyták, hogy választott tisztviselők, valamint közszolgák nem tarthatják a vagyonukat adóparadicsomokban. A korábbi gazdasági miniszter, Lasso mélyen érintett volt a közelmúltbeli bankválságban és korrupciós botrányokban, amely felveti azt az érdekes kérdést is, hogy megválasztása esetén egyáltalán hivatalba léphet-e majd.

Írta: Marc Becker

Megjelent a Latin American Perspectives blog oldalán.

Fordította: Latin-Amerika Társaság