Előző hétvégén találkoztak először azok a fiatalok, akik idén szeptembertől megkezdik a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság által szervezett tanulmányaikat a caracasi Bolivári Egyetemen (UBV) Adriana Gottberg venezuelai nagykövettel.

ubv_006.jpgValóban szívélyes és baráti hangvételű találkozó zajlott le. Ennek a kezdeményezője Adriana Gottberg nagykövet asszony volt, aki meg szerette volna ismerni, azokat, akik a jövő tanévet kint fogják tölteni Venezuelában. Nagy sikernek mondhatjuk, hogy sikerült ezt a tervet megvalósítani, sőt, elérni, hogy tíz fő helyett kéttucat embernek adatik meg ez az igazán nem mindennapi lehetőség. A beszélgetés elején Adriana Gottberg nagykövet és Adács Anna, a nagykövetség munkatársa mutatta be röviden Venezuelát, az ország történelmét, földrajzát és persze a jelenlegi politikai folyamatokat. Ezt követte az ösztöndíjasok bemutatkozása és kérdései a nagykövethez. 

Vannak még függőben lévő megoldatlan ügyek, de már biztos, hogy ősztől ez a huszonöt ember kint fog tanulni Venezuelában. A nagykövet minden segítséget megígért, azoknak akiknek munkára van szüksége, a venezuelai minisztériumok fognak segíteni. Lesz kint szállás, ingyenes oktatás, ingyenes egészségügyi ellátás, és mindenki bízik benne, hogy akik kijutnak azoknak sikerülni fog megismerni a bolivári forradalmat, Venezuelát és minél több latin-amerikai barátot szereznek. 

ubv_008.jpgAmi újdonságnak számít, hogy Soraya Álvarez, Kuba magyarországi nagykövete is szeretné a közeljövőben vendégül látni a kiutazókat. Ő már korábban is megígérte, hogy megszervezi azok kubai látogatását, akik majd Caracasban fognak tanulni. Ezt az ígéretét megerősítette Társaságunk vezetésének. Segíteni fog az UBV-s tanulóknak, hogy a kint töltött egy év alatt eljussanak Kubába, a kubai forradalmat is megismerjék. Erre a találkozóra márciusban fog sorkerülni.

Látva ezt a sikert, látva, hogy sikerült elintézni magyarországi fiatalok kijutását, kint tanulását Venezuelában, a közeljövőben elkezdjük szervezni a 2010-2011-es évre is a következő turnust.

Kapcsolódó anyagok: http://www.venezuelai-szolidaritas.org/sajtohir.html