2010. szeptember 24-én, pénteken 18.00 órakor a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság új filmet mutat be a Kossuth Klubban (1088 Budapest, VIII. Múzeum utca 7., a Nemzeti Múzeum déli oldalán, megközelíthető a Kálvin tér felől)

masodik_hoditas_kicsi.jpg

A film címe: Második hódítás: Spanyol multinacionális cégek Latin-Amerikában

A film spanyol nyelvű, magyar felirattal vetítjük. A film hossza: 41 perc

 

A film rövid ismertetője:

 

Ötszáz évvel Amerika meghódítása után a spanyol multinacionális vállalatok, a diplomácia segítségével, a nemzetközi pénzügyi szervezetek támogatásával és a tömegkommunikációs eszközök felhasználásával újra meghódították Latin-Amerika gazdaságát.

A Második hódítás: Spanyol multinacionális cégek Latin-Amerikában című spanyol dokumentumfilm bemutatja ennek a folyamatnak a különböző aspektusait. Ahogyan ezen cégek tevékenysége sem korlátozódik egyetlen országra, így a film is különböző országokból (Nicaragua, Chile, Kolumbia, Bolívia és mások) sorolja a példákat, amelyek illusztrálják a multinacionális cégek tevékenységének negatív hatásait a régióra. Latin-amerikai aktivisták beszélnek azokról a természeti károkról, az embereket sújtó intézkedésekről, amelyektől azóta szenvednek, amióta ezek a vállalatok teret nyertek az országaikban.

A film betekintést enged a nemzetközi pénzügyi szervezetek (IMF, WTO) módszereibe, amelyekkel beleszólnak egy-egy ország gazdaságába, hogy ezzel is segítsék bizonyos piaci szereplők megjelenését és működését.

 

Láthatjuk a filmben, hogy a multinacionális cégek hogyan törnek akár fizikailag is mozgalmi aktivisták életére, ha az érdekeiket veszélyeztetve látják.

 

A film bemutatja azt az egész kontinensre, sőt a világra is kiterjedő küzdelmet, amelyet a különböző szociális mozgalmak folytatnak a multik ellen. Azt is, hogy Latin-Amerikában az utóbbi évtizedben ez a küzdelem nagy lendületet kapott, hiszen egyre-másra alakultak a baloldali kormányok, akik a népi mozgalmak mögé álltak.

 

A dokumentumfilm tartalmaz egy kis fickiós szálat is, amely szellemesen mutatja be azokat a jól ismert próbálkozásokat, amellyel a tagadni próbálják a filmben bemutatott problémák jelentőségét, a mozgalmak létjogosultságát és a tömegmédia torzításait.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság