Múlt vasárnap, ünnepélyes keretek között elindult a Cuba Sí! felkészítő oktatás. Nagy számban eljöttek azok, akik szeretnének a nyáron kiutazni Kubába, de azok is, akiket érdekel Kuba, Kuba történelme, kultúrája.

cuba_si_002.jpgA megnyitót Soraya Álvárez, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete tartotta. Beszédében kiemelte ennek az évnek, a kubai forradalom ötvenedik évfordulójának a jelentőségét, beszélt arról, hogy milyen fontos ez a nyári brigád Kuba számára, milyen fontos a szolidaritás a forradalommal. 

Jesus Mora, a Kubai Kommunista Ifjúsági Szövetség vezetője, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség első titkára szólt bővebben a nyári brigádról. Elmondta, hogy a brigád-mozgalom már 20 évre nyúlik vissza. Sok országban – Spanyol-, Francia-, Németországban – ez már egy komoly tradíciónak számít. Örül, hogy ez a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság szervezésében hazánkban is elindul és reméli, hogy ennek hagyománya is lesz. Ennek az évnek az a különlegessége, hogy nem csak néhány országból, hanem a világ minden tájáról érkezni fognak delegációk Kubába, a várakozásaik szerint majd’ ötezer külföldi fiatal lesz a nyáron a szigetországban. Abban is eltér ez a szolidaritási brigád bármi más látogatástól, hogy itt a résztvevők együtt fognak lakni, dolgozni kubai fiatalokkal, ami biztosítja, hogy megismerjük egymást, ne idegenként, hanem barátként tudjunk beszélni.

cuba_si_012.jpgKalocsai Kinga, a Magyar-Venezuelai és Kupi László, a Magyar-Kubai Szolidaritási Társaság vezetői szóltak az utazás részleteiről, költségeiről. Ismertették a Cuba Sí! tanfolyam konkrétumait – amit a közeli napokban újra el fogunk küldeni.

Gyenese Tamás, aki biztosítja ennek a tanfolyamnak a táncoktatását és a táncoktatókat, ismertette a Salsa Diabólica - www.salsadiabolica.hu – tánciskola profilját. Mint ott is, a Cuba Sí! tanfolyam résztvevői is autentikus kubai salsát és ezen belül főleg Rueda de Casinót fognak tanulni. Elmondta, hogy Kubában a tánc a mindennapok szerves része, ezért nekünk is fontos, hogy elsajátítsuk egy-két tánc alaplépéseit. A tánciskola tanárai rövid bemutatót is tartottak a kubai táncokból. 

cuba_si_014.jpgEzen a héten teljes gőzzel elindul a 14 alkalomból álló tanfolyam, hogy július végére, mire kimegyünk Kubába ismerjük az ország történelmét, kultúráját, beszéljünk valamit spanyolul és tudjunk táncolni is.