Most is teltházzal tartotta meg az előző héten a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság a kongresszusát. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Venezuela magyarországi nagykövetségének ügyvivőasszonya, Adriana Gottberg és Soraya Alvarez, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete is. A magyar és a venezuelai himnusz meghallgatása után Adriana Gottberg köszöntötte a kongresszust, a megjelenteket.

Ezt követően Simor András, költő és műfordító köszöntötte a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság éves kongresszusát. A kongresszus egy pontban, közfelkiáltással változtatta meg a szervezet alapszabályát és egyöntetűen elfogadta, hogy az MVSZT tiszteletbeli elnöke Simor András legyen.  

Két verset hallhattunk Bóka László barátunk tolmácsolásában. Az első Baranyi Ferenc „Adjunk nevet neki”, a második Victor Valera Mora „Én igazolom ezt a háborút„ című verse volt. 

Két, a Venezuelai Szolidaritási Társasággal szorosan együttműködő szervezetet kértünk fel, hogy röviden köszöntsék a kongresszust. Mindkét ifjúsági szervezettel az elmúlt évben nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk. Felszólalt a rendezvényünkön Galba-Deák Ádám, a Demokratikus Hálózat elnöke és Bakó András, a Fiatal Baloldali Unió - Magyarországi Ifjú Kommunisták budapesti vezetője. Külön megtiszteltetés volt, hogy üdvözölte a Társaságot Török Zsolt országgyűlési képviselő is. 

Megkeresésünkre több ország szolidaritási társasága, baloldali, kommunista szervezete is üdvözölte a kongresszust. Majd’ minden venezuelai szolidaritási szervezet küldött üdvözletet, nemcsak Európából, nemcsak Venezuelából, hanem távolabbi helyekről is, mint India. Külön örültünk a kelet-európai baloldali, kommunista pártok, ifjúsági szervezetek jókívánságainak. Nagy öröm volt, hogy üdvözletet küldtek a görög kommunisták, egy cseh kommunista parlamenti képviselő és az Európai Parlament több kommunista képviselője is. 

A kongresszus utolsó részében Kalocsai Kinga, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság elnökének, az elmúlt egy évet értékelő beszédét hallhatták a jelenlévők. 

„Az elmúlt évben több, mint 200 hírt, anyagot tettünk közzé honlapunkon, e-mail listánkon, reagáltunk nem egy újság torzítására és volt, hogy véleményünket le is közölték. Elég sok emberhez eljutottunk és legalább annyit sikerült elérjünk, hogy őket folyamatosan tájékoztatjuk a Latin-Amerikában folyó forradalmi folyamatokról” – mondta Kalocsai Kinga. 

Szólt a jövőbeli feladatokról is: „Úgy gondolom viszont, hogy fontos lenne, ha a jövőben kijelölnék egy témát, amivel sokkal részletesebben foglalkozunk. Szerintem ennek a témának a latin-amerikai szakszervezeti mozgalmakat, gyárfoglaló mozgalmakat, a munkások helyzetét és részvételét a bolviári folyamatokban kell tartalmaznia. Nem csak az ő küzdelmüket és helyzetüket kell bemutassuk, hanem rá kell vetítsük ezt a magyar helyzetre. Fel kell hívjuk különbségekre a figyelmet, hogy míg Venezuelában a munkásosztály folyamatosan előrelép és jogokat harcol ki magának, illetve a venezuelai kormány segíti harcát, addig itt Magyarországon ennek az ellenkezője történik, egyre inkább kizsákmányolják a dolgozókat és egyre nagyobb a munkanélküliség is. De nem csak ezen a téren kell összevetéseket készítenünk. Ugyanezt meg kell tegyük az egészségügy vagy az oktatás terén is. De nagyon fontosnak tartom, hogy egy témával mélyrehatóbban foglalkozzunk és azt javaslom, hogy ez a munkások helyzete legyen”.

A kongresszus új vezetőséget is választott. Tulajdonképpen megerősítette a korábbi vezetőség nagy részét, a Társaság elnökének az elkövetkező egy évre Kalocsai Kingát választotta meg. A vezetőség tagjai lettel Grant Julianna, Kupi László és Székely Péter. A Felügyelő Bizottság tagjai Sós Réka, Finta Gábor és Trasciatti Attila. 

A kongresszuson jelenlévők elfogadtak egy állásfoglalást is, amelyet itt olvashattok. 

A hivatalos rész után Francesco Merli, a Hands off Venezuela londoni központjának külügyi vezetője tartott előadást a venezuelai gyárfoglaló mozgalmakról, a szakszervezet ottani helyzetéről és a latin-amerikai baloldalról. Ezt a majd’ egyórás vitaindítót a holnapi napon, szerdán fel fogjuk rakni a honlapunkra. Az előadást hosszú beszélgetés, vita zárta.